Prima pagină » Culinar » Sterilizare zacuscă la cuptor. Tot ce trebuie să cunoști despre acest proces  

Sterilizare zacuscă la cuptor. Tot ce trebuie să cunoști despre acest proces  

31 ian. 2023, 11:17,
în Culinar

Cea mai de bază modalitate pentru sterilizare borcanelor cu zacuscă este cea la cuptor.  Aceasta este cea mai ușoară. Sterilizarea semifabricatelor este împărțită în 2 etape. Etapa 1 constă în sterilizarea borcanelor goale și a capacelor. Etapa 2 constă în sterilizarea borcanelor gata umplute cu zacuscă.

Curățarea borcanelor și a capacelor este o necesitate absolută. Indiferent de tipul de rețetă de conservare aleasă, fie dulceață, salate, compoturi, este esențial să sterilizați borcanele goale. Mulți oameni cred că procesul este complicat și destul de greoi, dar, de fapt, este simplu și, dacă știți cum să îl faceți, va dura foarte puțin.

Sterilizare zacuscă la cuptor. Cel mai simplu mod

Cel mai simplu mod de a steriliza borcanele de sticlă este să folosiți cuptorul. Nu numai că borcanul este curat și sterilizat, dar și capacul este obligatoriu. Capacele nu pot fi sterilizate în cuptor sau în cuptorul cu microunde. Dar este suficient să le fierbem în apă timp de un sfert de oră.

Din moment ce știm cum să sterilizăm borcanele și capacele pentru ca conservele noastre să reziste mult timp. Dar asta nu este tot, trebuie să efectuăm sterilizarea principală a borcanelor în cuptorul electric.

Uneori, rețetele cer sterilizarea borcanelor de conserve. Multe rețete de casă cer sterilizarea borcanelor cu legume sau salate. Această procedură se poate face cu ușurință și în cuptor. Scopul acestei acțiuni este de a distruge complet toate bacteriile și ciupercile care pot deteriora conservele și dăuna sănătății umane.

Dacă trebuie să sterilizați borcanele pentru salata de iarnă, care a fost supusă și ea unui tratament termic, puneți conținutul fierbinte în borcanele calde. Dacă conținutul borcanului va fi rece, nu uitați să răciți și borcanul, pentru ca acesta să nu se spargă.

Cât timp borcanele trebuie să stea în cuptor? Cât de importantă este procesul de supraveghere a temperaturii

Puteți lăsa borcanul nefolosit o vreme, doar întoarceți-l cu capul în jos pe un prosop curat. Sterilizați borcanele cu conserve în cuptor numai dacă borcanele sunt intacte, fără cioburi sau crăpături. Puneți în borcane murăturile, gemurile sau marinatele dorite. Nu acoperiți borcanele cu capace.

Așezați borcanele pe grătarul sau pe tava de gătit din cuptor. Puneți borcanele în așa fel încât să nu fie în contact unul cu celălalt. Apoi setați temperatura la 120 de grade. Supravegheați temperatura, nu o ridicați peste 120 de grade, deoarece sticla poate exploda.

De asemenea, când se atinge această temperatură, se începe cronometrarea. Pentru borcane de jumătate de litru, sunt necesare 10 minute, pentru cele de un litru, 15 minute iar pentru borcane de 2 până la 3 litri, 20 până la 25 de minute.

Cum să scoateți borcanele din cuptor? Modul corect pentru a evita spargerea acestora

Când timpul a expirat, opriți cuptorul și lăsați borcanele să se răcească puțin. Scoateți borcanele cu grijă, folosind mănuși speciale de pânză sau de silicon. Un aspect important este faptul că mănușile trebuie să fie uscate. În primul rând, nu vreți să vă ardeți mâna prin cârpa umedă și, în al doilea rând, sticla fierbinte se poate sparge din cauza diferenței de temperatură.

Nu trebuie să ridicați niciodată borcanul de gâtul acestuia, fie că este rece sau cald. Cel mai bun mod de a scoate zacusca este să luați întotdeauna borcanul din părțile laterale. Când cuptorul s-a răcit puțin se scot acestea unul câte unul și se închid cu capacele fierte.

Acest proces de sterilizare pentru zacuscă la cuptor este destul de simplu. Este mult mai ușor să sterilizați borcanele folosind această metodă decât în apă clocotită.  De asemenea, nu uita faptul că în mod tradițional, borcanul se acoperă cu o pătură caldă și se lasă să se răcească complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024