Stelian Ion, ministrul USR-PLUS al Justiţiei îi ameninţă pe judecătorii care, conform acestuia, au cheltuit prea mult şi că riscă în acest fel să rămână fără bani de salarii. Stelian Ion consideră că în aceste momente nu sunt bani pentru plata salariilor restante.
De altfel, conform ministrului, judecătorii au cheltuit, până în martie 2021, 25% din creditele bugetare. Ministrul le cere să facă economii de 10%.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, le transmite judecătorilor că nu sunt bani
Conform primei adrese trimisă de Stelian Ion pe data de 21 aprilie 2021, se înregistrează un grad ridicat de utilizare a creditelor bugetare aprobate. Ministrul Justiţiei susţine că acest nivel a ajuns la 25% iar menţinerea acestuia duce automat la insuficienta fondurilor aprobate în buget în raport cu necesităţile de finanţare. Adresă a fost trimisă judecătorilor Curţilor de Apel şi a Tribunalelor din Români:
” Din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul , de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”.
Nu sunt fonduri pentru plata salariilor restante
De altfel, o altă adresă specifică faptul că nu sunt asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante
” Nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, acte administrative” sau OUG nr.3/2019, informează Mediafax.
Vinovaţii pentru excesul bugetar vor fi traşi la răspundere
De altfel, ministru trage un semnal de alarmă şi spune, tot printr-o adresă faptul că dacă salariile judecătorilor exced prevederile legale, prin unele cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate, vinovaţii vor fi traşi la răspundere:
” Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii”.
Incă două adrese trimise de Stelian Ion către judecători
De altfel, Stelian Ion a trimis incă două adrese către Curţile de Apel din România dar şi la Tribunale. Ambele au fost trimisee pe data de 27 aprilie. În prima adresă, ministrul îi îndeamnă pe judecători să facă economii suplimentare de 10% dar şi să facă angajări cu respectarea OUG nr.114/2019.
Cea de-a treia adresă face referire la faptul că, conform programului de guvernare al Coaliţiei, ministerul Muncii şi cel de Finanțe au început o analiză în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Din aceste considerente se va realiza coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare:
„ 1. Sporurile pentru condiţii de muncă, la care expunerea la condiţii de muncă este aceeaşi, indiferent de funcţia deţinută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
2. Analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menţinerea numai a celor cu adevărat relevante”.
Ministrul Justiţiei cere magistraţilor să completeze nişte scheme cu numărul judecătorilor, personalului auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, salariile acestora, aflate în plată în prezent, cu excepţia indemnizaţiei pentru titlul de doctor.
Stelian Ion, ministrul controversat al Justiției
Inca de la preluarea mandatului, ministrul Jutitiei, Stelian Ion, s-a făcut remarcat prin multe controverse. Vorbim despre faptul că mai multe persoane din CSM l-au acuzat pe ministru că aduce informatii false către ambasadele străine din România, prezentând informatii denaturate.
Asociaţia Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor îl critică pe actualul ministru după ce acesta a oferit o serie de declaraţii controversate referitoare la solicitarea unor controale. Asociația îi cere ministrului să ia la cunoștință de situația reală a Ministerului Public „fără ieșiri neinspirate”. De altfel, acesta a stârnit revolta celor de la CSM în momentul în care, în mijlocul unei şedinţe, a părăsit sala. La ora la care ministrul Justiţiei a ales să plece din sala, mai mulţi judecători din cadrul CSM îi reproşau acestuia că informează în mod fals ambasadele din România.