Prima pagină » Titlurile zilei » Ștefania Moraru, dezvoltator imobiliar la 72 de ani, trăiește într-un bordei din Cicoarei! A făcut un schimb de milioane de euro cu Primăria Iași

Ștefania Moraru, dezvoltator imobiliar la 72 de ani, trăiește într-un bordei din Cicoarei! A făcut un schimb de milioane de euro cu Primăria Iași

03 feb. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

O femeie simplă din zona Cicoarei din Iași are calitatea de dezvoltator imobiliar într-un proiect depus la Primăria Iași. La 72 de ani, Ștefania Moraru locuiește într-o casă dărăpănată din Cicoarei. În urmă cu 2 ani a făcut un schimb cu Municipalitatea, ca să treacă un drum cu 4 benzi

Un proiect imobiliar anunțat în cartierul Cicoarei din Iași scoate la suprafață detalii explozive. În luna decembrie 2021, la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași, a fost analizat un proiect imobiliar inițiat pe strada Cicoarei, nu departe de Spitalul Arcadia. Beneficiari sunt soții Ștefania Moraru și Mircea Moraru. Aceștia au propus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea mai multor imobile de locuințe colective. Zona este cunoscută pentru interesul crescut arătat de dezvoltatorii imobiliari.

Însă arhitecții au hotărât să amâne analizarea proiectului până la o nouă ședință, ce va fi programată în cursul anului 2022. Blocurile de locuințe colective, dacă vor fi edificate, vor genera venituri de milioane de euro.

Ștefania Moraru a ajuns dezvoltator imobiliar la 72 de ani

Reporterii BZI au aflat că, de fapt, soții Moraru sunt folosiți ca paravan în această afacere. Ștefania Moraru trăiește într-un bordei de pe strada Poienilor, o zonă săracă, cu ulițe pline de glod și fără utilități. A fost găsită la domiciliu, o casă dărăpănată cu acoperiș de tablă. Femeia încă suferea după ce soțul a decedat în urmă cu două săptămâni, la vârsta de 76 de ani.

”El avea problema cu inima, s-a dus până la urmă. Cine știe ce s-a întâmplat, l-au trecut la răceala asta”, a spus femeia.

Întrebată despre teren, moștenitoarea suprafeței spune că, de fapt, de proiect se ocupă Florin Moraru, fiul femeii.

”Nu mă ocup eu, ci Florin, băiatul meu. Așteaptă să iasă proiectul. Eu sunt proprietara în acte, dar el se ocupă. A mai făcut proiecte”, a menționat cu sinceritate Ștefania Moraru.

În 2018, o firmă din Brașov a lansat intenția de a construi pe 3,6 hectare blocuri de locuințe cu 20 de etaje, suprafață identificată pe strada Cicoarei, nr. 3.

Terenul de pe Cicoarei l-a primit de la Primăria Iași

În zona galbenă este terenul familiei Moraru înainte de schimb, iar în perimetrul roșu, terenul Primăriei Iași

Povestea terenului din proprietatea soților Moraru începe în 2019, când Serviciul GiS – Cadastru din Primăria Iași – a întocmit un referat de aprobare cu numărul 113448. Inițial, soții Moraru dețineau două suprafețe de teren: 863 mp pe strada Sofia Nădejde, iar, peste drum, 2.177 mp, pe strada Cicoarei, zona Bejan. Cele două suprafețe sunt despărțite de drumul public care duce spre Spitalul Arcadia. Primăria Iași a motivat că are nevoie de cele două terenuri pentru un drum cu mai multe benzi. La schimb a propus altă suprafață, dar compactă, de 3.414 mp, identificată la mai puțin de 200 de metri de primul amplasament.

Terenul Primăriei era evaluat în 2019 la 65 euro/mp, în timp ce terenul soților Moraru era evaluat la 73 euro/mp. Aparent, la nivelul anului 2019, persoanele fizice pierdeau bani doar din evaluarea făcută de experți. Chiar și așa, au acceptat oferta, iar în Consiliul Local a fost aprobat schimbul de terenuri în unanimitate, conform Hotârârii nr. 82/2020. Acum, terenul aflat doar în proprietatea Ștefaniei Moraru valorează mult mai mult, aproape dublu, ținând cont de explozia imobiliară din ultimii ani. Și familia Fiterman, deținătoarea lanțului Arcadia, a inițiat proiecte imobiliare, dar în zona Galata.

Ștefania Moraru are bază în fiul care va dezvolta proiectul imobiliar

Reporterii BZI au reușit să-l contacteze telefonic pe Florin Moraru, prezentându-se potențiali clienți, mai ales că terenul menționat anterior este propus pentru închiriere.

”Cer 1 euro/mp. Nu pot închiria mai mult de 5 ani. Am depus un PUZ la Primărie și aștept la oportunitate”, a arătat bărbatul. Întrebat dacă vinde terenul cu 73 euro/mp, a sărit ca ars.

”Cum, atât?! Fiterman (familia Fiterman, proprietara Spitalului Arcadia – n.r.) cumpără terenuri în zonă cu cel puțin 100 de euro. Nu se poate”, a mai spus Florin Moraru.

Ulterior, după ce s-au recomandat reporteri de la BZI, afaceristul a schimbat placa, a devenit secretos.

”Mi-au respins proiectul, trebuie să fiu în regimul din zonă. Primăria a vrut terenul ca să treacă 4 benzi de la pod. Noi am făcut schimbul. Nu pot să spun mai multe”, a încheiat bărbatul, refuzând să ofere detalii despre alte proiecte derulate.

Conform datelor obținute de BZI, Florin Moraru are și calitatea de administrator de firmă la Agrofitorin SRL, cu sediul social în locuința mamei sale. Societatea ce desfășoară activități ”auxiliare pentru producția vegetală” nu mai este funcțională din 2013. Rămâne de văzut dacă proiectul de pe Cicoarei al dezvoltatorului imobiliar Ștefania Moraru va fi avizat de CTATU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *