Observarea cerului de noapte a fascinat întotdeauna oamenii, iar două dintre cele mai cunoscute asterisme, Carul Mic și Carul Mare, ocupă un loc special. Aceste formații stelare nu sunt doar repere utile pentru orientare, ci și veritabile portaluri către povești legendare și constelații fascinante. Atât pasionații de astronomie, cât și cei care doresc să se conecteze mai bine cu natura și universul sunt interesați de a cunoaște aceste repere celeste.
Ce sunt Carul Mic și Carul Mare și cum să le identifici
Carul Mare și Carul Mic sunt două constelații care ocupă poziții diferite pe bolta cerească în funcție de moment, de latitudinea și de longitudinea observatorului. După cum le zice și numele, seamănă cu două care, fiind foarte utile pentru orientarea în teren. Acestea ne ajută să identificăm Steaua Polară. De asemenea, poziția stelelor pe cer poate spune multe despre caracteristicile fiecărui ascendent.
Carul Mare, cel mai cunoscut dintre cele două, este format din șapte stele strălucitoare. Acesta se remarcă ușor pe cerul nopții datorită configurării sale caracteristice, asemănătoare unui mormoloc cu o latură lungă. Două dintre stelele care formează „mânerul” Carului Mare se conectează pentru a forma o linie imaginară ce conduce direct la Steaua Polară (Polaris), situată în Carul Mic. Astfel, Carul Mare este un instrument de navigație natural, util pentru a identifica direcția nordică.
Carul Mic este format, de asemenea, din șapte stele, însă este mult mai puțin strălucitor în comparație cu Ursa Major. Carul Mic sau constelația Ursa Minor și conține Steaua Polară, steaua care marchează capătul „cozii” sale. Steaua Polară este foarte importantă pentru orientare, deoarece, fiind aproape fixă pe poziția nordului, servește ca indicator stabil în nopțile senine. Pentru a observa Carul Mic, caută configurația ce se întinde în formă de lingură. Chiar dacă stelele sale pot părea mai puțin evidente, aliniază-le mental în formă de „car”, evidențiind Steaua Polară la capăt.
Un alt sfat important pentru a observa aceste asterisme este să te obișnuiești cu mișcarea aparentă a cerului. Carul Mare și Carul Mic se vor roti în jurul Stelei Polare pe parcursul nopții, dar pozițiile relative ale stelelor din interiorul carurilor rămân constante. De asemenea, poți folosi un telescop sau binocluri pentru a identifica detaliile, mai ales în zonele cu lumină redusă. Pe de altă parte, în funcție de anul nașterii, poți afla ce animal ești în zodiacul chinezesc și cum te caracterizează.
Ce alte constelații poți identifica
În jurul Carului Mare și Carului Mic se întind numeroase alte constelații și asterisme care completează imaginea de ansamblu a cerului nocturn. Obiectele de interes principale sunt, desigur, constelațiile Ursa Major și Ursa Minor. Acum, spre sud-est, poți identifica și constelația Corona Borealis sau „coroana de la nord”. Această formație circulară de stele este mai mică, dar foarte distinctă, și poate fi găsită relativ ușor atunci când localizezi Ursa Minor. Corona Borealis are formă de semilună și este descrisă în mituri ca un element de regalitate pe cer.
În apropierea Ursei Major se poate observa și constelația Lacerta, reprezentând un mic șarpe. Deși nu este la fel de strălucitoare ca celelalte asterisme, Lacerta se poate identifica cu ajutorul unor stele mai puțin evidente, dar vizibile în condiții optime de vedere, în special în zonele cu cer nepoluat. Draco sau „dragonul” este o altă constelație interesantă, care se întinde pe partea nordică a cerului. Forma serpentină îl face ușor de recunoscut.
Pentru a identifica aceste constelații, poți utiliza o aplicație de astronomie, care să îți permită să suprapui harta cerului de noapte pe teren. Astfel, fiecare sesiune de observare se poate transforma într-o aventură interactivă și poți să recunoști rapid formațiile stelare majore și să le asociezi cu poveștile mitologice pe care le poartă. Așadar, Carul Mic și Carul Mare sunt două repere utile pentru orientarea pe cerul de noapte.