Prima pagină » Sanatate » Steatoza hepatică de grad 1. Ce presupune această afecțiune și cât de dificil se tratează?

Steatoza hepatică de grad 1. Ce presupune această afecțiune și cât de dificil se tratează?

29 mart. 2023, 12:30, 1 ,
în Sanatate

Steatoza hepatică de grad 1 este o boală în care o cantitate excesivă de grăsime se acumulează în celulele hepatice. Un alt nume pentru această afecțiune este steatoza. Diagnosticul se bazează pe imagistica organului, pe evaluarea structurii acestuia și pe prelevarea unei biopsii. Prognosticul este favorabil dacă tratamentul este administrat în timp util.

Ficatul este unul dintre principalele organe implicate în metabolismul lipidic din corpul uman. Acumularea patologică de grăsime în celulele organului poate fi declanșată de diverși factori interni sau externi,  intoxicație, dietă necorespunzătoare, înfometare, prezența diabetului zaharat și altele. Boala este însoțită de o disfuncție hepatică și duce adesea la deteriorarea celulelor hepatice, la inflamații și la alte afecțiuni care pun în pericol sănătatea și viața. Pericolul constă în faptul că boala este asimptomatică în stadiile sale incipiente. Nu este neobișnuit ca pacienții să vină la clinică în cazuri avansate, care sunt dificil de tratat.

Steatoza hepatică de grad 1. Simptomele nu se fac foarte simțite la acest stadiu

Există mai multe tipuri de clasificare a hepatozei grase. În funcție de originea sa aceasta este primară și secundară. Prima se datorează unei tulburări metabolice, obezitate, sindrom metabolic și diabet. În funcție de tipul de depunere a grăsimilor, se disting următoarele forme de patologie diseminată focal, diseminată sever, zonală și difuză.

În plus, uneori, hepatoza grasă este împărțită în două patologii independente: distrofia alcoolică a ficatului gras și steatohepatita non-alcoolică. Prima formă apare de 10 ori mai des decât cea de-a doua. Într-un organism sănătos, este tolerat un procent mic de celule adipoase în ficat.

Se spune că steatoza apare atunci când numărul de celule adipoase ajunge la 10% sau mai mult. În unele cazuri, procentul de celule adipoase depășește 50 și chiar 60%. Cantitatea totală de celule anormale depinde de stadiul și, prin urmare, de tabloul clinic al bolii.

Semnele din stadiul 1 al hepatozei ficatului gras pot fi fie complet absente, fie apar în mod nesemnificativ. Pacientul poate simți o slăbiciune generală, oboseală rapidă și apetit scăzut. O senzație de greutate și disconfort în zona ficatului poate apărea din când în când.

Diagnosticarea hepatozei grase. Testele necesare pentru identificarea tratamentului potrivit

Eficacitatea tratamentului depinde în mod direct de oportunitatea diagnosticului și de stabilirea diagnosticului corect. O primă vizită la un hepatolog începe cu o anamneză medicală. Medicul ascultă plângerile pacientului, întreabă despre prezența sau absența factorilor care predispun la dezvoltarea ficatului gras.

Medicul examinează apoi pacientul, clarificând localizarea durerii și a altor simptome neplăcute, iar apoi palpează zona subcostală dreaptă, clarificând mărirea de volum a organului. După ce a pus un diagnostic preliminar, specialistul trimite pacientul la examinări suplimentare pentru a confirma diagnosticul inițial.

Astfel, pacientul trebuie să facă analize de sânge generale și biochimice, ecografie a organelor abdominale și o scanare CT sau RMN. În unele cazuri, diagnosticul poate fi confirmat doar printr-o biopsie hepatică.

Tratamentul pentru steatoza hepatică de grad 1 la bărbați și femei depinde de cauza și simptomele bolii, de gradul de afectare a ficatului și de caracteristicile individuale ale organismului. Scopul principal al tratamentului este de a elimina factorii care contribuie la acumularea de grăsime în hepatocite, precum și de a ameliora simptomele neplăcute și de a restabili funcția organului.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Satul magic din inima României. Locul unde soarele răsare de două ori într-o zi
SportpeSurse
Tot globul e cu ochii pe duelul secolului: David Popovici vs Pan Zhanle. Când va fi cursa
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025