Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm
Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm

Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm

06 sept. 2020, 12:37,
în Sanatate

Ficatul este un organ de stocare care transformă zaharurile absorbite în grăsimi: grăsimi necesare energiei și funcționării creierului. Acesta este un mecanism fiziologic normal în organism. Vorbim de steatohepatită nealcoolică atunci când există o acumulare anormală de grăsime în celulele ficatului (numite hepatocite). Descoperiti in continuare care sunt simptomele si cum detectăm steatohepatită nealcoolică!

Steatoză poate deveni patologică atunci când este excesivă și progresivă, adică atunci când există o supraîncărcare de grăsime, când există complicații hepatice și este asociată cu inflamația ficatului: steatohepatită nealcoolică.

Care sunt simptomele steatohepatitei nealcoolice

Nu există simptome specifice legate de steatoza hepatica. Unii oameni suferă, prin urmare, de aceasta boala fără a prezenta semne alarmante sau manifestări fizice particulare. Statistic, această boală afectează în principal bărbații peste 50 de ani, dar și femeile după menopauză. Dar, în ultimii ani, steatohepatită nealcoolică a fost observat și la pacienții din ce în ce mai tineri, care sunt supraponderali, au o dietă haotica sau care prezintă anumiți factori de risc.

Care sunt factorii de risc pentru steatohepatita nealcoolică

O persoană cu diabet, colesterol, trigliceride sau hipertensiune arterială este mai expusă riscului de a dezvolta steatohepatită nealcoolică și, prin urmare, trebuie să fie deosebit de atenti. Nu se cunosc foarte bine mecanismele responsabile de inflamație sau fibroză, dar specialistii cred ca steatohepatită nealcoolică ar putea fi legată de un factor genetic: unii pacienți ar tinde să stocheze grăsimea mai ușor în ficat.

Care sunt cauzele steatohepatitei nealcoolice

Este dificil să se determine cauzele precise ale steatohepatitei nealcoolice. Cu toate acestea, se pare că lipsa de mișcare, un stil de viață sedentar sau o dietă bogată în zaharuri ar favoriza apariția acestei patologii. Consumul de junk food, fast-food, produse industriale, precum și o poziție așezată și un stil de viață sedentar la locul de muncă înseamnă că absorbim mai mult sau chiar prea multe zaharuri care se pot acumula în ficat.

Cum detectăm steatohepatita nealcoolică

Pentru a preveni această patologie și a evita orice risc de complicații, este esențială monitorizarea regulată de către medicul curant.

În primul rând, un test de sânge va face posibilă detectarea unui nivel potențial anormal de transaminaze. Pe scurt, dacă transaminazele sunt ridicate, este semnalul de alarmă al unui ficat care suferă: trebuie deci monitorizat, deoarece poate exista o potențială steatoză.. De obicei, pentru steatoza pură, transaminazele sunt moderat ridicate în sânge, dar pentru steatohepatita nealcoolică, transaminazele sunt extrem de mari.

Într-un al doilea rand, va fi necesar să se elimine anumite cauze, deoarece un nivel ridicat de transaminaze poate fi legat de prezența unui virus în organism ( hepatita B sau hepatita C crește nivelul transaminazelor), boli rare (hepatită indusă de droguri, hepatită autoimună) sau consum excesiv de alcool.

În al treilea rând, hepatologul va stabili dacă este o steatoză benignă sau dacă este o steatoză progresivă cu inflamație, deci steatohepatita nealcoolică. Pentru aceasta, se efectuează o analiza cu ultrasunete care va evalua cantitatea de grăsime din ficat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *