Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm
Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm

Steatohepatită nealcoolică: simptome, cum să o detectăm

06 sept. 2020, 12:37,
în Sanatate

Ficatul este un organ de stocare care transformă zaharurile absorbite în grăsimi: grăsimi necesare energiei și funcționării creierului. Acesta este un mecanism fiziologic normal în organism. Vorbim de steatohepatită nealcoolică atunci când există o acumulare anormală de grăsime în celulele ficatului (numite hepatocite). Descoperiti in continuare care sunt simptomele si cum detectăm steatohepatită nealcoolică!

Steatoză poate deveni patologică atunci când este excesivă și progresivă, adică atunci când există o supraîncărcare de grăsime, când există complicații hepatice și este asociată cu inflamația ficatului: steatohepatită nealcoolică.

Care sunt simptomele steatohepatitei nealcoolice

Nu există simptome specifice legate de steatoza hepatica. Unii oameni suferă, prin urmare, de aceasta boala fără a prezenta semne alarmante sau manifestări fizice particulare. Statistic, această boală afectează în principal bărbații peste 50 de ani, dar și femeile după menopauză. Dar, în ultimii ani, steatohepatită nealcoolică a fost observat și la pacienții din ce în ce mai tineri, care sunt supraponderali, au o dietă haotica sau care prezintă anumiți factori de risc.

Care sunt factorii de risc pentru steatohepatita nealcoolică

O persoană cu diabet, colesterol, trigliceride sau hipertensiune arterială este mai expusă riscului de a dezvolta steatohepatită nealcoolică și, prin urmare, trebuie să fie deosebit de atenti. Nu se cunosc foarte bine mecanismele responsabile de inflamație sau fibroză, dar specialistii cred ca steatohepatită nealcoolică ar putea fi legată de un factor genetic: unii pacienți ar tinde să stocheze grăsimea mai ușor în ficat.

Care sunt cauzele steatohepatitei nealcoolice

Este dificil să se determine cauzele precise ale steatohepatitei nealcoolice. Cu toate acestea, se pare că lipsa de mișcare, un stil de viață sedentar sau o dietă bogată în zaharuri ar favoriza apariția acestei patologii. Consumul de junk food, fast-food, produse industriale, precum și o poziție așezată și un stil de viață sedentar la locul de muncă înseamnă că absorbim mai mult sau chiar prea multe zaharuri care se pot acumula în ficat.

Cum detectăm steatohepatita nealcoolică

Pentru a preveni această patologie și a evita orice risc de complicații, este esențială monitorizarea regulată de către medicul curant.

În primul rând, un test de sânge va face posibilă detectarea unui nivel potențial anormal de transaminaze. Pe scurt, dacă transaminazele sunt ridicate, este semnalul de alarmă al unui ficat care suferă: trebuie deci monitorizat, deoarece poate exista o potențială steatoză.. De obicei, pentru steatoza pură, transaminazele sunt moderat ridicate în sânge, dar pentru steatohepatita nealcoolică, transaminazele sunt extrem de mari.

Într-un al doilea rand, va fi necesar să se elimine anumite cauze, deoarece un nivel ridicat de transaminaze poate fi legat de prezența unui virus în organism ( hepatita B sau hepatita C crește nivelul transaminazelor), boli rare (hepatită indusă de droguri, hepatită autoimună) sau consum excesiv de alcool.

În al treilea rând, hepatologul va stabili dacă este o steatoză benignă sau dacă este o steatoză progresivă cu inflamație, deci steatohepatita nealcoolică. Pentru aceasta, se efectuează o analiza cu ultrasunete care va evalua cantitatea de grăsime din ficat.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
observatornews.ro
Valentina a avut parte de o moarte violentă. Raportul legiştilor în cazul adolescentei care a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Renaște imperiul care a speriat Europa. Parteneriatul a venit cu un anunț clar
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Laurențiu Reghecampf nu a mai rezistat și a dezvăluit umilința la care a fost supus
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`