Steatitul (cunoscut și sub numele de „soapstone”, care înseamnă „piatră de săpun”) este o grupă de minerale de culoare albă, gălbuie sau cenușie, cu diferite întrebuințări în industrie.
Steatitul este un amestec de depozite minerale de talc, clorit, dolomită și magnesită. Se formează în zonele de subducție ale plăcilor tectonice, la temperaturi ridicate. În stare naturală, poate fi identificat printr-o simplă zgâriere cu unghia, deoarece talcul din compoziție îi oferă o textură ușor moale. Este un cristal gras, opac, găsit în diverse culori: alb, gri, gălbui, crem, verzui, verde-maroniu sau cu nuanțe roșiatice. Denumirea de piatră de săpun este dată de faptul că, la atingere, lasă o senzație grăsoasă, asemănătoare săpunului.
Această piatră are proprietatea de a înmagazina și a distribui uniform căldura, fapt pentru care a fost utilizată atât pentru confecționarea figurinelor, cât și ca material refractar în interior șemineelor.
Steatitul, piatra de săpun: Proprietăți și efecte terapeutice
Steatitul este folosit adesea pentru diminuarea și vindecarea erupțiilor cutanate, a mâncărimilor și a iritațiilor pielii. Tot ce trebuie să faceți este să frecați locul problematic cu această piatră. De asemenea, piatra de săpun este eficientă și în cazul iritațiilor provocate de urzică sau iederă.
Acest mineral este eficient și împotriva ridurilor. Se freacă zona cu riduri, câteva minute pe zi, timp de o săptămână. În funcție de adâncimea ridurilor, s-ar putea să fie necesară repetarea procesului.
Un alt efect al steatitului este că îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor, ajutând în același timp la procesarea grăsimilor în organism.
Cel care poartă această piatră are capacitatea de a se adapta cu ușurință în situații neprevăzute. În plus, ajută posesorul să își lărgească orizonturile.
O altă proprietate foarte interesantă a pietrei de săpun este că emite o energie blândă, calmă, capabilă să stimuleze eliberarea vechilor rutine. Totodată, are calitatea de a deschide căi de legătură cu alte planuri de existență.
Steatitul contribuie la dezvoltarea personală a tinerilor, stimulându-le ambiția.
Steatitul trebuie purificat o dată pe lună, prin curățarea sub un jet de apă caldă. În cazul în care energia acestei pietre scade, trebuie îngropată în pământ pentru trei sau patru zile.
Lucruri mai puțin cunoscute despre steatit
Suprafața steatitului nu devine alunecoasă atunci când intră în contact cu apa și, tocmai de aceea, este foarte des întâlnit pe marginea piscinelor sau pe trepte.
Comparativ cu alte pietre naturale, fisurile, textura și modelul pot fi văzute multe mai repede. În schimb, poate reține căldura fără să se spargă. La fel stau lucrurile și în cazul în care este expusă la rece.
Nu prezintă vreun pericol dacă steatitul este introdus la cuptor. Totodată, suprafața steatitului nu este lipicioasă, ceea ce îl face ideal pentru folosirea în bucătării și terase.
De-a lungul timpului, din steatit au fost confecționate obiecte decorative pentru locuință. În China și India, steatitul este folosit pentru crearea de ustensile și ornamente.