Prima pagină » Culinar » Steak de vită. Cum să pregătești un fel de mâncare ca la restaurant

Steak de vită. Cum să pregătești un fel de mâncare ca la restaurant

27 dec. 2022, 11:16,
în Culinar

Un steak de vită este un fel de mâncare delicată, consistentă și gustoasă, demnă de orice ocazie. Se servește cu o varietate de sosuri și garnituri. Sosurile și garniturile grase și bogate se potrivesc cu bucățile slabe de carne, denumite în bucătăria franceză și filet mignon.

Friptura de vită marmorată, care poartă numele originar din bucătăria franceză Ribeye, poate fi servită cu legume și un sos ușor. Fripturile grase sunt delicioase alături de sosuri cu o notă de piper sau acrișoare. În cazul în care carnea a fost gătită la cuptor, se servește cu piure de cartofi sau cu sos de soia. Când prăjiți friptura la tigaie, serviți-o cu o salată proaspătă sau cu sparanghel. Friptură la grătar este ideală alături de legume, coapte în prealabil, dar ușor crocante.

un steak de vita condimentat pe o tigaie

Friptura de vită marmorată, care poartă numele originar din bucătăria franceză Ribeye, poate fi servită cu legume și un sos ușor

Steak de vită. Ce condimente să folosești pentru o aromă desăvârșită

Pentru a pregăti felul de mâncare pentru sărbători veți avea nevoie de 350 gr de carne de vită, 20 gr de piper, condimente uscate după gust, 3 frunze de dafin, un cuișor de usturoi, sare după gust și 4 lingurițe de ulei vegetal.

De asemenea, pentru a găti o friptură de vită bună, trebuie mai întâi să decideți gradul de gătire. Toate gospodinele experimentate cunosc că există 5 tipuri clasice, dar mulți aleg Medium Rare, Medium și Medium Well. Ar trebui la această etapă să alegeți grosimea dorită a cărnii.

În mod tradițional, se folosește piper negru măcinat pentru a condimenta bucata de carne. Ulterior, punem tigaia pe gaz, lăsând-o să se încălzească. Este bine de știut faptul că pentru a pregăti un astfel de fel de mâncare vom avea nevoie de o tigaie bine încălzită, de preferat, grill.

un steak de vita condimentat pe un suport de lemn

Pentru a pregăti felul de mâncare pentru sărbători veți avea nevoie de 350 gr de carne de vită

Este indicat să sărați bucata de carne, să o ungeți cu ulei, tăvălind-o prin piper zdrobit, lăsând-o să se odihnească. După care bateți ușor suprafața cu degetele pentru ca sarea și condimentele să se lipească bine de ea.

Cât timp trebuie prăjită friptura pe ambele părți?

Dacă tigaia este încinsă, turnați uleiul în ea. Din moment ce acesta este cald trimiteți friptura, acoperită cu condimente, frunza de dafin și usturoiul tăiat în felii. Uleiul ar trebui să fierbinte. Nu vă mișcați de la aragaz nici o secundă. Trebuie să prindeți momentul potrivit, pentru că gradul de prăjire  să fie exact cel pe care îl alegeți.

Trei minute de gătire pe ambele părți ar trebui să fie suficiente pentru a obține un steak ușor rumenit. Dacă doriți o crustă mai pronunțată, țineți carnea pe foc încă un minut. Când întoarceți steak-ul pe partea cealaltă, nu folosiți niciodată un cuțit sau o furculiță. Din moment ce friptura este gata aceasta se scoate din tigaie și se servește.

un steak de vita condimentat

De asemenea, pentru a găti o friptură de vită bună, trebuie mai întâi să decideți gradul de gătire

Este bine să știi că orice ulei este bun doar până la o anumită temperatură, punctul de fum, la care uleiul începe să ardă și produce substanțe toxice, inclusiv substanțe cancerigene. Astfel, este important să cunoști cum să determinați temperatura de prăjire și să alegeți cel mai bun ulei pentru prăjire.

Pentru a obține un steak de vită exact ca la restaurant este indicat să aveți o tigaie bună. Una nepotrivită poate strica chiar și cea mai bună rețetă. Iar dacă folosiți amestecuri de condimente gata preparate, asigurați-vă că citiți compoziția de pe ambalaj. Adesea, aceste amestecuri conțin deja sare, așa că trebuie să țineți cont de acest lucru, altfel riscați să obțineți un fel de mâncare prea sărat.

un steak de vita condimentat

Este indicat să sărați bucata de carne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *