Statutul disciplinelor Istorie și Geografie în noile programe școlare pentru liceu va fi reanalizat, a anunțat Ministerul Educației. Această decizie vine în urma reacțiilor critice din partea profesorilor, sindicatelor și reprezentanților mediului academic care consideră că eliminarea acestora dintre materiile obligatorii la clasele a XI-a și a XII-a va afecta negativ pregătirea elevilor
Programele școlare revizuite urmează să fie aplicate din septembrie 2026 pentru elevii care acum sunt în clasa a VII-a. Ministerul susține că noile modificări vor lăsa loc unei mai mari flexibilități, iar orele de Istorie și Geografie ar putea fi suplimentate prin Curriculum, la decizia școlii (CDEOȘ), sau prin Curriculum de specialitate (CS). Cu toate acestea, profesorii și sindicatele susțin că aceste opțiuni nu garantează o educație echilibrată pentru toți elevii.
Controversa eliminării Istoriei și Geografiei dintre materiile obligatorii! Decizia va fi reanalizată
Programele școlare aflate în dezbatere publică prevedeau eliminarea Istoriei și a Geografiei dintre materiile obligatorii la clasele a XI-a și a XII-a pentru elevii de la profil Real și Tehnologic. Această modificare a generat reacții dure din partea societății civile și a comunității academice. Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a criticat vehement această decizie, acuzând o „nouă ofensivă contra istoriei și geografiei” și subliniind că aceste materii sunt esențiale pentru formarea identității naționale a elevilor.
Profesorii de istorie susțin că reducerea orelor va afecta cultura generală a elevilor și capacitatea acestora de a înțelege critic trecutul.
„Dacă elevii nu mai învață istoria în mod structurat, vor rămâne doar cu informații disparate, preluate de pe internet, fără o bază solidă”, spune Lăcrămioara Iordăchescu, profesoară de Istorie.
Societatea de Geografie din România a transmis o scrisoare deschisă, în care subliniază importanța acestei discipline în formarea gândirii critice și în înțelegerea realităților globale.
„Geografia este o știință fundamentală între științele naturii, cu rol esențial în formarea deopotrivă a unei culturi generale, dar și a unor deprinderi practice, utilizabile în viața de zi cu zi. Societatea noastră devine tot mai preocupată de mediu și de schimbările climatice. Cine formează mai bine în școală atitudini și acțiuni ecologice, dacă nu Geografia!?”, se arată în documentul oficial.
Sindicatele din Educație au reacționat dur la această propunere, acuzând Ministerul că a luat această decizie fără o consultare reală cu specialiștii din domeniu. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași, a transmis un mesaj ferm.
„Este total ilogic raționamentul Ministerului Educației cu noile propuneri de planuri-cadru pentru liceu. Vorbim de o abordare simplistă, care se limitează la reducerea numărului de ore la foarte multe discipline. Impactul pe resursă umană este devastator. Tot în acest context, nu ar trebui să ne mire că o bună parte dintre absolvenții noștri vor avea convingerea că aurul este monoatomic, Pământul are forma plată sau că strămoșii noștri daci au fost primii oameni din Univers! Precizez că sindicatele nu au fost consultate când s-au «gândit» la aceste «reforme» curriculare. Personal, nu înțeleg de ce actualul ministru al Educației simte nevoia unei tensionări a unui segment social greu încercat în ultimii 30 de ani, într-un context politic atât de sensibil”, spune Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.
Reacția Ministerului Educației: „Statutul disciplinelor va fi reanalizat”
Ca răspuns la criticile venite din partea experților și a cadrelor didactice, Ministerul Educației a anunțat că va reanaliza statutul Istoriei și al Geografiei în programele școlare, precizând că orice decizie va fi luată în urma unor consultări suplimentare cu specialiștii din domeniu.
„Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua”, se arată în documentul oficial publicat de Minister.
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că dezbaterea nu trebuie să fie doar despre numărul de ore, ci despre calitatea educației.
„Aș vrea să văd predate conținuturi mai aerisite și relevante, cu mijloace de predare și manuale atractive, care să-i încurajeze și să-i entuziasmeze, nu să-i plictisească pe copiii noștri atunci când vorbim despre aspectele legate de identitatea/cultura națională. Despre asta este vorba întâi și abia apoi despre numărul de discipline și ore, iar dacă văd un astfel de model credibil, numărul de discipline/ore va fi susținut la modul natural”, a scris ministrul Daniel David într-un articol publicat pe blogul său.
Decanii facultăților de Istorie din întreaga țară, alături de profesori universitari și cadre didactice din învățământul preuniversitar, au cerut Ministerului Educației menținerea celor două discipline printre materiile obligatorii, argumentând că acestea sunt esențiale pentru formarea spiritului civic și a unei perspective critice asupra evenimentelor actuale.
Ministerul Educației urmează să organizeze noi consultări cu experți și profesori înainte de a lua o decizie finală privind statutul Istoriei și Geografiei în liceu. Modificările propuse ar putea influența semnificativ structura educației liceale, începând cu anul școlar 2026-2027.
Noile programe școlare sunt programate să fie implementate, începând cu anul școlar 2026-2027, pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a. Până atunci, Ministerul Educației va continua procesul de consultare publică și va discuta cu experți din domeniu pentru a găsi o formulă optimă care să răspundă nevoilor educaționale ale elevilor, fără a afecta alte discipline.
Decizia finală privind statutul Istoriei și Geografiei va fi reanalizată în următoarele luni, în funcție de feedbackul primit de la specialiști și de la publicul larg. Până atunci, subiectul rămâne unul fierbinte în dezbaterea educațională din România.
acel moment cand elimini geografia si istoria, dar raman materiile evreiesti: istoria holocaustului si istoria comunismului 🤣
⠀⣿⠀⠀⢰⣇⠀⠀⣸⡆⠀⠀⢸⡇⠀⠀⢰⣇⠀⠀⣸⡆⠀⠀⣿⠀
⠸⠿⠂⠀⠸⠿⠀⠀⠿⠟⠀⠀⠻⠟⠀⠀⠻⠿⠀⠀⠿⠇⠀⠐⠿⠇
⣰⣶⡄⠀⣴⣶⡄⠀⣶⣦⠀⢀⣴⣦⡀⠀⣴⣶⠀⢠⣶⣦⠀⢠⣶⣆
⢿⣿⣧⠀⣿⣿⡇⠀⣿⣿⣆⢸⣿⣿⡇⣰⣿⣿⠀⢸⣿⣿⠀⣼⣿⡿
⠸⣿⣿⡀⠸⣿⣿⣄⠘⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠃⣠⣿⣿⠇⢀⣿⣿⠇
⠀⢻⣿⣷⡀⠙⣿⣿⣦⣄⠉⢻⣿⣿⡟⠉⣠⣴⣿⣿⠋⢀⣾⣿⡟⠀
⠀⠀⠻⣿⣿⣦⡈⠙⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠋⢁⣴⣿⣿⠟⠀⠀
⠀⠀⠀⠈⠻⣿⣿⣶⣤⣈⠉⢹⣿⣿⡏⠉⣁⣤⣶⣿⣿⠟⠁⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠙⠻⢿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⡿⠟⠋⠁⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠉⢹⣿⣿⡏⠉⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣀⣀⣀⣀⣀⣸⣿⣿⣇⣀⣀⣀⣀⣀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⣴⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣦⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠸⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⣿⠇⠀⠀⠀
Correct!!! Bravoo!!! Un istoric deja a prezis ca holocaustul duce la aparitia de bancuri cu jidani.
Cine-i individul asta care isi zice ministrul educatiei?.Mie mi se pare ca seamana cu Guta-manelistul,nu?.
In afara obligarii ca obiect de studiu, nu stiu prin ce metode, a istoriei evreilor si holocaustul, s-au bagat in a face agenda evenimentelor din Iasi. Trebuie sa urmariti toate evenimentele culturale, spectacole, expozitii, concursuri si o sa observati cum lucreaza baietii contra romanilor pentru distrugerea identitatii nationale.
evreul nu poate trai intr-o societate omogena
Cred ca liberalii nu stiau cum sa se sinucida, asa ca la-u pe asta ministru.