Prima pagină » Actualitate » Statul român principalul vinovat pentru că gazele naturale s-au scumpit cu 56% în doar 3 ani

Statul român principalul vinovat pentru că gazele naturale s-au scumpit cu 56% în doar 3 ani

27 aug. 2024, 11:23,
George Cristian în Actualitate

O analiză făcută de Dumitru Chisăliță relevă faptul că gazele naturale s-au scumpit cu 56% în doar 3 ani, iar principalul vinovat pentru acest lucru este statul român. În ultimii 3 ani la guvernare au fost trei mari actori politici. Vorbim despre USR, PSD și PNL. Ultimii doi încă se află la conducerea țării.

Românii vor plăti facturi la gaze naturale mari! Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a avertizat că, începând cu această lună, românii vor achita facturi mai mari la gaze din cauza creșterii tarifelor de distribuție.

Statul român principalul vinovat pentru că gazele naturale s-au scumpit cu 56% în doar 3 ani

Dumitru Chisăliță a realizat o analiză privind evoluția prețului gazelor naturale în ultimii trei ani, evidențiind o creștere semnificativă urmată de o scădere treptată. Comparând costul gazelor naturale plătit de consumatorii casnici în iulie 2021 și iulie 2024, se observă o creștere de aproximativ 56%, fără a include TVA.

Această creștere poate fi explicată prin mai multe factori, nu doar prin efectele post-pandemice, criza energetică sau conflictele internaționale. Potrivit Asociației Energia Inteligentă, toate elementele care contribuie la prețul gazelor naturale au avut un impact asupra majorării acestuia. Deși costul propriu-zis al gazelor naturale a fluctuat, influențat de piață, majorarea tarifelor de transport și distribuție a fost semnificativă și este probabil să rămână la un nivel ridicat.

Creșterile observate în componentele de cost ale gazelor naturale în ultimii trei ani sunt următoarele:

Tarifele de distribuție: au crescut de la aproximativ 27 lei/MWh la 58 lei/MWh, ceea ce reprezintă o creștere de 116%.
Tarifele de transport: plătite de furnizori au urcat de la 5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o majorare de 160%.
Prețul gazelor (fără tarife): a crescut de la 116 lei/MWh la 180 lei/MWh, adică cu 55%.
Componentă de furnizare: s-a majorat de la 7,5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 60%.

Una peste alte este bine de știut faptul că nu vor exista ieftiniri. Chiar dacă contextul ar putea să ne fie favorabil, dar statul român nu profită. Vorbim despre celebrul proiect Neptun Deep și a conductei de livrare a gazelor naturale BRUA. Din păcate pentru români, politicienii nu au reușit, sau nu au vrut să reușească să țină gazele naturale în țară sau să le vândă spre Europa. În acest context, singurul beneficial real rămâne Austria care va deveni unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze naturale din Europa. Asta în contextul în care țara nu are nici măcar 1 metru cub de gaze naturale ca resursă.

Gratuitățile aprobate de ANRE au dus la scumpirea gazelor naturale

Facturile la gazele naturale sunt mai mari cu 56% comparativ cu în urmă cu 3 ani. O cauză pentru care aceste facturi au crescut este modul în care ANRE a gestionat unele probleme. Dumitru Chisăliță arată faptul că distribuția a contribuit foarte mult la costul gazelor naturale. Contribuția fiecărei componente la creșterea totală a prețului gazelor naturale este:

Distribuție: 38%
Transport: 8%
Gaz (fără tarife): 40%
Furnizare: 14%
Majorarea tarifelor de distribuție și transport, aprobată de ANRE, se explică în principal prin „gratuitățile” impuse de Legea 155/2020, care a dus la construirea unor rețele de conducte puțin utilizate, dar care generează costuri suportate de consumatori.

Creșterea costului gazelor naturale fără tarife este influențată de dinamică prețurilor pe bursele de gaze, de formarea pieței europene și de impozitarea ridicată în sectorul de producție și furnizare.

În ceea ce privește componentă de furnizare, aceasta a crescut în principal pentru a acoperi dobânzile bancare suportate de furnizori, care au fost nevoiți să susțină schemele de plafonare și au primit cu întârziere plățile datorate de stat. Analiza concluzionează că statul, prin politicile și reglementările sale, a avut un rol esențial în creșterea prețului gazelor naturale, fie direct, fie indirect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *