Prima pagină » Actualitate » Statul român pregătește cenzurarea presei! Toate ştirile din online vor fi ”verificate” şi poţi fi acuzat de propragandă rusească dacă eşti critic la adresa Guvernului
Statul român pregătește cenzurarea presei! Toate ştirile din online vor fi ”verificate” şi poţi fi acuzat de propragandă rusească dacă eşti critic la adresa Guvernului

Statul român pregătește cenzurarea presei! Toate ştirile din online vor fi ”verificate” şi poţi fi acuzat de propragandă rusească dacă eşti critic la adresa Guvernului

11 mart. 2022, 13:03,
în Actualitate

Pare că politicienii României au înnebunit complet, mai ales în contextul în care statul român vrea să creeze o platformă care va duce la cenzurarea presei. Conform informaţiilor existente, jurnaliștii care scriu critic la adresa Guvernului ar putea fi acuzaţi sunt prosursi.

Este de noaptea minții în contextul în care presa trebuie să fie ”câinele de pază al democrației”. În schimb, Raed Arafat, susţine că nu vede vreo problemă în asta.

Statul român pregătește cenzurarea presei

Vorbim despre instituirea unei platforme de verificare a ”dezinformărilor” din online prin care se poate vorbi despre o cenzurare a presei. Concret, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) alături de Guvernul României, de CNA și de ONG-uri vor scana presa online în căutarea ”duşmanilor”. Potrivit jurnaliştilor de la profit.ro, scopul este de a identifica sursele de dezinformare şi propaganda prorusă. Cum scopul scuză mijloacele, victimele colaterale ar putea fi cetățenii care nu ar mai avea acces la anchete împotriva Guvernului.

Trebuie să înţelegeţi la ceea ce facem referire. Vă vom explica în rândurile care urmează ce s-ar putea întâmpla cu libertatea presei. Așadar, conform algoritmilor platformei pe care Guvernul României o va creea, orice articol care semnalează acte de corupţie, incompetența și deficiențele din Guvern va fi scanat. Autorul acelui tip de articol va fi un suspect al propagandei ruse. Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile care avertizează o „posibilă dezinformare și propaganda rusă” în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtișag”.

Se vor implementa noi cuvinte cheie care să fie sancţionate

Situaţia nu se oprește aici. Conform comunicării din Guvern, departamentul de relații publice de la fiecare minister va avea drept sarcină găsirea de noi cuvinte care să fie sancţionate. Așadar, aceștia au avut timp până vineri, 11 martie să trimită un email prin care să desemneze cuvintele cheie.

„Guvernul României dezaprobă şi va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public. Lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”, a anunțat Guvernul, într-o postare pe Facebook.

Deocamdată nu s-a specificat dacă bancurile făcute la adresa Guvernului, lui Klaus Iohannis, miniștrilor și parlamentarilor sunt considerate acte subversive și automat ești catalogat agent al propagandei ruse.

Raed Arafat nu vede nicio problemă în asta

Reporterii de la impact.ro au vorbit cu Raed Arafat care prin DSU va aduce un impact semnificativ în această cenzurare a presei. Șeful DSU a răspuns sec că nu vede nicio problemă şi că statul trebuie să urmărească informațiile care ”lovesc” instituțiile românești:

„Eu sunt într-o vizită, nu știu care e problemă că a sărit toată lumea, asta noi o facem întotdeauna, e un grup de lucru. Care e problemă de a sărit toată lumea pe ea. Serios vorbind, nu vreau să fac declarații pe asta, dar noi vorbim de chestiile care sunt nefondate, normal că urmărești aceste chestiuni, urmărești orice chestiuni care atacă persoane sau instituții, și vezi dacă nu e fondat sau e fondat, care este problema aici?

Oricum, în articolele precedente ne întrebam dacă mai are dreptul, presa, să fie obiectivă. Așadar, vom vedea cum va evolua situația care ar putea duce la o cenzură a presei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *