Un membru al lumii interlope, care a fost acuzat că a ordonat un asasinat cu bombă, a câștigat procesul intentat Statului Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Judecătorii europeni au constatat că lui Puiu Mironescu i-au fost încălcate drepturile. Ioan Dumitru Mironescu, zis „Puiu”, a cerut despăgubiri la CEDO. Individul, condamnat definitiv la 15 ani de temniță, era nemulțumit pe motiv că nu ar fi fost lăsat să voteze în Penitenciarul Iași
Statul Român a fost îngenuncheat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de un interlop încarcerat la Iași! Individul care a ordonat un asasinat cu bombă a câștigat procesul intentat autorităților pentru că nu a fost lăsat să voteze. Astfel, judecătorii europeni au constatat că lui Ioan Dumitru Mironescu, zis „Puiu”, i-au fost încălcate drepturile. Individul, condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie, era nemulțumit pe motiv că nu ar fi fost lăsat să voteze în Penitenciarul Iași.
„Instanța declară admisibilă acțiunea și constată că a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenției. De asemenea, instanța decide că o simplă constatare a încălcării drepturilor este suficientă”, au precizat recent magistrații CEDO.
Puiu Mironescu, nemulțumit pentru că nu a fost lăsat să voteze în Penitenciarul Iași
„Puiu” Mironescu (48 de ani), originar din Piatra Neamț, le-a povestit magistraților europeni că, pe 5 februarie 2016, a fost condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie. Interlopul a relatat că, prin sentință, nu i-a fost interzis dreptul de a vota. În februarie 2016, individul a început executarea pedepsei, el fiind încarcerat în penitenciarele din Iași, Vaslui și Găești. Fiecare dintre aceste închisori aparțin unor birouri electorale diferite. Totuși, reprezentanții Guvernului României au susținut că, în noiembrie 2016, Ioan Dumitru Mironescu a cerut schimbarea domiciliului său, din București, în Piatra Neamț. Acesta ar fi depus la dosar un act prin care arăta că un proprietar de imobil din Piatra Neamț îi permite să locuiască acolo. Pe 9 decembrie 2016, autoritățile i-au emis lui „Puiu” Mironescu o altă carte de identitate, pentru noua lui adresă.
„Pe data de 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iași, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aș fi aparținut. Pe 12 decembrie 2016 am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracțiune”, a subliniat Ioan Dumitru Mironescu în cererea depusă la CEDO.
Interlopul a contestat decizia procurorilor ieșeni
Membrul lumii interlope a adăugat că a formulat o plângere privind decizia procurorilor ieșeni. Pe 23 noiembrie 2017, Curtea de Apel Iași a respins plângerea împotriva ordonanței procurorului formulată de Ioan Dumitru Mironescu. Conform Legii nr. 208/2015, privind alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, la acest gen de alegeri sunt organizate mai multe birouri electorale, în total fiind vorba despre 43 astfel de instituții.
Potrivit prevederilor legale, o persoană poate cere să voteze în cadrul altei circumscripții, dar cu cel puțin 45 de zile înainte de organizarea alegerilor. Totodată, președintele Biroului Electoral Județean trebuie să înregistreze aceste solicitări pe o listă suplimentară de electori. Pe de altă parte, magistrații europeni au constatat că, pe 21 octombrie 2016, Biroul Electoral Central a decis că deținuții cărora nu li s-a interzis acest lucru pot vota în locul în care sunt încarcerați.
Puiu Mironescu, condamnat în urma unui incident extrem de grav
Anchetatorii au afirmat că „Puiu” Mironescu, membru marcant al lumii interlope din zona Moldovei, ar fi plătit în ianuarie 2013 două persoane pentru a pune o bombă artizanală sub mașina fraților Mararu, alți interlopi, cu care intrase în conflict. În luna februarie 2016, Ioan Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, pentru acte de terorism, în dosarul în care a fost acuzat că a pus la cale tentativa de asasinare a lui Bogdan Mararu, prin plasarea unui dispozitiv exploziv sub mașina acestuia, parcată în apropierea locuinței sale din Piatra Neamț.
În cadrul cererii depuse la CEDO, Puiu Mironescu a cerut și despăgubiri în valoare de 3.500 de euro, drept daune morale, despăgubiri pe care nu le-a obținut.