Prima pagină » National » Statul, împrumut de 3 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an. Unde sunt direcționați banii aceștia?
Statul, împrumut de 3 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an. Unde sunt direcționați banii aceștia?

Statul, împrumut de 3 miliarde de euro de pe piețele externe în acest an. Unde sunt direcționați banii aceștia?

07 nov. 2023, 16:15, 1 ,
în National

Premierul Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe un pachet fiscal sub motivul că, altfel, se vor pierde 70 de miliarde de euro din cauza deficitului excesiv. Analiștii spun însă că anul acesta măsurile nu vor avea impact bugetar, riscul mai mare fiind pierderea banilor din PNRR.

Amintim așadar că vineri, 29 septembrie, au intrat în România 2,7 miliarde euro, a doua tranșă din PNRR, bani care ar fi trebuit să vină încă din luna decembrie anul trecut.

Guvernul a atras suma prin două emisiuni de obligațiuni pe cinci, respectiv 10 ani. Costurile orientative la care se fac aceste împrumuturi sunt de 5,5% pe an pentru maturitatea de cinci ani și de 6,47% pe an pentru cea de zece ani. Sunt randamente mari care au atras. Băncile și fondurile de investiții au venit cu 9 miliarde de euro la împrumuturile României. Este a treia ieșire a Ministerului de Finanțe pe piețele externe, după două făcute rapid la început de an. Atunci statul a atras două miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.

Tranșele trei și patru, în aer

Partea plină a paharului este că, până la urmă, banii au venit, chiar dacă mult mai târziu decât trebuia, chestiune trecută sub tăcere și de premier, și de ministrul Finanțelor.

Partea goală a paharului este că cererea pentru tranșa a treia nici măcar nu a fost trimisă, deși termenul era trimestrul IV din 2022, iar banii ar fi trebuit să intre în primăvara aceasta.

E vorba de 3,2 miliarde de euro, aferente jaloanelor privind reforma pensiilor și a pensiilor speciale, de care răspunzătoare sunt ministerele Muncii și Casa Națională de Pensii.

Cererile pentru tranșa a patra, în valoare de 2,77 mld. euro, rămân și ele netrimise. Legea salarizării unitare nu există nici măcar în draft, din informațiile Europei Libere, deși promisiunea guvernului în contextul grevei profesorilor a fost că la 1 septembrie va intra în dezbaterea Parlamentului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *