Prima pagină » Turism » Info Turism » Staţiunile fantomă de la Marea Neagră. Ce se întâmplă în Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei
Staţiunile fantomă de la Marea Neagră. Ce se întâmplă în Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei

Staţiunile fantomă de la Marea Neagră. Ce se întâmplă în Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei

29 iun. 2020, 15:47,
în Turism

Staţiunile fantomă de la Marea Neagră. Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei, renumită pentru viaţa sa de noapte şi plaja aglomerată, este ca un oraş fantomă. Doar o mână de turişti fac plajă printre şezlonguri şi umbrele. Autorităţile speră să salveze sectorul turistic începând din luna iulie.

Staţiunile fantomă de la Marea Neagră

Dezastru pe litoralul bulgăresc. Dacă în anii trecuţi acesta era renumit pentru turiştii care îşi făceau vacanţele aici, anul acesta este pustiu din cauza pandemiei.

După ce pandemia de coronavirus a închis graniţele, a blocat la sol avioanele şi a forţat oamenii să stea acasă, doar o mână de turişti fac plajă în mijlocul sutelor de umbrele nedesfăcute şi şezlonguri neatinse de pe cei cinci kilometri de plajă.

Un proprietar de hotel din Sunny Beach, cea mai mare staţiune turistică de pe litoralul Bulgariei este foarte dezamăgit şi speră că va putea salva măcar puţin din sezonul estival.

„Nu îmi amintesc de o situaţie similară. Dacă vom fi pe zero în acest an va fi super bine”, apreciază Rumen Monchev, proprietarul unui hotel din Sunny Beach.

Monchev spune că a redus preţurile, a investit în ecrane de plastic care să separe mesele şi a angajat un ‘COVID-19 sheriff’ care să se asigure că hotelul său este un loc sigur în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, din cei 160 de turişti unguri pe care Rumen Monchev îi aştepta săptămâna trecută, au venit doar 33.

Guvernul de la Sofia spera să mai salveze ceva din sezonul estival

Sectorul turistic din Bulgaria este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al Bulgariei şi oferă un loc de muncă pentru mii de persoane în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană.
Pentru a mai salva ceva din sezonul estival, Guvernul de la Sofia a oferit subvenţii pentru zborurile charter şi a redus tarifele de concesionare, astfel încât operatorii plajelor să poată oferi şezlonguri mai ieftine şi să ţină litoralul sigur şi dezinfectat.

Bulgăria şi-a deschis graniţele pentru turiştii din majoritatea statelor europene încă de la începutul lunii iunie. Cu toate acestea, pandemia a redus cu 35% numărul zborurilor charter programate pentru Varna şi Burgas în sezonul estival din acest an, comparativ cu 2019. O scădere similară este aşteptată în cazul zborurilor regulate, a subliniat ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova.

Peste nouă milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria anul trecut, iar Angelkova miza pe o creştere de 10% în 2020.

„Ne aşteptam la cea mai bună vară înregistrată vreodată. Din păcate, acest lucru nu mai este valabil. Să sperăm că putem relansa sezonul din iulie şi să începem să construim de acolo”, a spus Nikolina Angelkova.

Staţiunile fantomă de la Marea Neagră. Hotelierii spera ca vârful sezonului estival să fie în luna august

În prezent, aproximativ 60-70% din hotelurile de la Sunny Beach şi Nisipurile de Aur intenţionează să deschidă în zilele următoare, mizând pe reluarea zborurilor charter din Olanda şi Germania la finele acestei săptămâni.

„Am încetat de mult să mă mai uit la rezervări. Suntem cu toţii în standby”, spune Teodor Pastarmadzhiev, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Hoteluri din Sunny Beach.

Pastarmadzhiev spera că în luna iulie vor fi ridicate restricţiile de călătorie pentru pieţele cheie, cum sunt Marea Britanie, Rusia şi Ucraina, iar amatorii de vacanţe vor începe să revină în masă în luna august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`