În Stațiunea Balneară Nicolina Iași se așteaptă ultima serie de turiști din acest an. Adresabilitatea a scăzut în anul 2020 cu 80 la sută față de anii anteriori. Din cauza pandemiei de COVID-19, reprezentanții stațiunii au fost nevoiți să închidă bazinul cu apă sulfuroasă, motiv pentru care oamenii au refuzat să-și mai rezerve locuri pentru tratament
Stațiunea Balneară Nicolina Iași se pregătește în luna decembrie pentru ultimii turiști din acest an. Pacienți din toată țara ajung an de an la stațiunea din Iași pentru tratamente, însă numărul lor s-a redus cu peste 80 la sută în acest an. Totul din cauză că pandemia de COVID-19 a impus măsuri de protecție și a închis bazinul cu apă sulfuroasă, una dintre principalele atracții ale stațiunii. Deși, ca o variantă alternativă, există căzi cu apă sulfuroasă, oamenii nu se arată prea încântați de această opțiune.
La o camparație între turisții veniți pe cont propriu pentru tratament în luna octombrie 2020 față de aceeași lună a anului trecut, a scăzut adresabilitatea cu aproximativ 30 la sută. Cele mai multe persoane de la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași au fost cele cu bilete de la Casa de Pensii. Reprezentanții stațiunii speră ca de la anul situația să se schimbe în bine. În ciuda capacității reduse și a numărului mic de persoane cazate, niciunul dintre cei 40 de angajați nu a fost disponibilizat în aceste luni.
Un an fără precedent la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași
Stațiunea Balneară Nicolina a suportat în anul 2020 pierderi uriașe. Schimbările survenite în urma declanșării pandemiei de COVID-19 au afectat toată activitatea de care se bucura cea mai căutată stațiune cu apă sulfuroasă din România. În fiecare an se ocupau toate cele 300 de locuri lună de lună. Reprezentanții stațiunii spun că în fiecare an se prezentau peste 2.700 de persoane pentru tratament.
„Anul 2020 a fost unul atipic. Din cauza pandemiei de COVID-19, adresabilitatea a scăzut cu 80 la sută. Deși am pus la dispoziție 150 de locuri pentru persoanele care doresc să vină la tratament, nu a existat nicio lună în care aceste locuri să fie ocupate la capacitate maximă. Oamenii se tem de infecția cu coronavirus. Din fericire, nu am avut niciun pacient infectat cu COVID-19. Sperăm ca anul viitor să fi mai bine decât anul acesta. Noi am luat toate măsurile de precauție. Toată lumea s-a arătat mulțumită și a respectat cu strictețe măsurile din cadrul Stațiunii Balneare Nicolina”, spune Ileana Chelariu, director la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași.
Români plecați în Italia și Anglia au venit la tratament în ciuda pandemiei de COVID-19
Începând cu data de 1 Decembrie, turiștii vor veni în ultima serie la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași. Activitatea din acest an se va termina pe data de 17 decembrie 2020. Ulterior, reprezentanții stațiunii așteaptă să se stabilească bugetul asigurărilor sociale și bugetul de stat, pentru a vedea cum va desfășura activitatea anul viitor. În ciuda pandemiei de COVID-19, la stațiune s-au cazat și români veniți în concediu din străinătate.
„Am avut turiști din Italia și Anglia. Trebuie reamintit faptul că foarte mulți români din afară nu au mai venit în concedii în acest an. Totuși, noi am avut, nu putem spune că s-a resimțit absența turiștilor români din afara țării. Sperăm să mai vină și în ultima serie din această perioadă a anului 2020. În ceea ce privește adresabilitatea celor care vin pe cont propriu, aceasta a scăzut cu aproximativ 50 la sută în acest an comparativ cu anii anteriori”, a explicat Ileana Chelariu.
Stațiunea Balneară Nicolina din Iași a avut doar două luni cu circa 100 de persoane cazate de la începutul pandemiei de COVID-19
Lunile cele mai aglomerate la Stațiunea Balneară Nicolina din Iași de la declanșarea pandemiei de COVID-19 au fost august și septembrie. Aproximativ 100 de paturi au fost ocupate, din cele 150 puse la dispoziție de către reprezentanții stațiunii. Din luna octombrie însă, a început să scadă simțitor numărul turiștilor veniți la tratament în stațiune. Explicația este simplă, mai susțin reprezentanții stațiunii ieșene, dat fiind faptul că numărul de infectări a crescut în ultimele două luni. Astfel, în noiembrie s-a ajuns la o scădere și mai mare, după ce doar 60 de pacienți s-au cazat în stațiune.
„Teama este generală în ceea ce privește pandemia de COVID-19. Persoanele cărora noi ne adresăm sunt din categoria de vârstă a doua și a treia, iar știind că fac parte dintre cei mai vulnerabili în ceea ce privește infectarea cu COVID-19, evită astfel de activități. Și nu sunt ei atât de îngrijorați pe cât este familia acestora. Copiii sunt cei care îi rețin din a merge în stațiune din frica de a nu se îmbolnăvi părinții sau bunicii”, a încheiat Ileana Chelariu.