Prima pagină » Economic Local » Statisticile arată că a scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași. Taxele și impozitele mari determină antreprenorii să închidă afacerile
Statisticile arată că a scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași. Taxele și impozitele mari determină antreprenorii să închidă afacerile

Statisticile arată că a scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași. Taxele și impozitele mari determină antreprenorii să închidă afacerile

27 mai 2024, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Statisticile Registrului Comerțului Iași arată că a scăzut numărul firmelor înmatriculate în primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În perioada analizată, a crescut numărul firmelor dizolvate, radiate, suspendate sau care au intrat în insolvență

Ieșenii nu mai deschid firme noi și le închid pe cele vechi. Statisticile furnizate de Registrul Comerțului Iași arată că aceștia nu mai vor să fie antreprenori. A scăzut numărul firmelor nou înmatriculate în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Astfel, în anul 2024, în perioada ianuarie-martie, s-au înmatriculat 1.554 de firme noi, mai puține față de aceeași perioadă din 2023, când erau înmatriculate 1.646. Față de anul 2022, numărul firmelor nou înmatriculate în Iași s-a redus la jumătate. Astfel, ieșenii nu mai deschid societăți de teama poverii fiscale, a cheltuielilor tot mai mari pentru menținea afacerii și lipsa forței de muncă.

A scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași

Din anul 2024, au crescut taxele și impozitele, mai ales pentru afacerile mici și mijlocii derulate de antreprenori. Afaceriștii Iași sunt nemulțumiți de măsurile fiscale pentru că vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari. Taxe noi sunt aplicate multinaționalelor și băncilor. Actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor. Cei care au case și mașini scumpe plătesc taxe mai mari, iar cei care lucrează în IT și câștigă peste 10.000 de lei lunar vor datora statului impozitul pe venit. Cele mai afectate de noile modificări fiscale sunt afacerile mici și mijlocii, mai ales din domeniile HoReCa și comerț.

A crescut numărul firmelor radiate și dizolvate de ieșeni

Numărul ieșenilor care renunță la afacerile deschise recent sau în urmă cu câțiva ani, inclusiv din domeniul HoReCa, este în creștere. Astfel, numărul firmelor suspendate în primele 3 luni din an a ajuns la 268, cu 100 mai multe ca în aceeași perioadă a anului precedent. Numărul firmelor dizolvate de ieșeni este în continuare ridicat.

Astfel, în perioada ianuarie-martie 2024, s-au dizolvat 468 de firme din Iași, iar în aceeași perioadă a anului precedent, 340 de societăți. În ceea ce privește firmele radiate din Iași, în continuare dispar multe companii, mai ales start-up-uri înființate de un an, doi sau trei ani. Statisticile Registrului Comerțului Iași arată că în anul 2024, în primele 3 luni, s-au radiat 863 de firme, iar în anul precedent, în aceeași perioadă, 660. Numărul insolvențelor a scăzut în 2024, comparativ cu primul trimestru din 2023. Astfel, la Iași, se înregistrează o scădere cu 10 la sută la numărul firmelor aflate în insolvență. În anul 2023, erau înregistrate 87 de insolvențe în Iași, în primele 3 luni, iar în acest an, 58 de firme au intrat în insolvență și pot falimenta. În 2023, a explodat numărul insolvențelor.

Statisticile arată că a scăzut numărul firmelor înmatriculate în Iași, astfel că nu se mai deschid afaceri.

Comentarii
  • Afacerile slabe dispar, apar altele noi, unele supraviestuiesc, altele dispar si ele. Este perfect normal. Vecinii de deasupra au deschis o afacere de confectionat la comanda oarece dracovenii eco la moda. Normal, afacerea nu a mers, pentru ca planul de afaceri era gandire deziderativa pura, cum ca au sa primeasca ei comenzi din SUA, etc… Acum au o alta afacere, ceva cu accesorii la masini. Asta s-ar putea sa mearga.

  • Intre timp, bugetarii cer marirea salariilor. De unde plm?

  • Всем привет!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025