Prima pagină » National » Statistică uluitoare despre angajații din România. Câte ore petrec salariații din Europa la locul de muncă
Statistică uluitoare despre angajații din România. Câte ore petrec salariații din Europa la locul de muncă

Statistică uluitoare despre angajații din România. Câte ore petrec salariații din Europa la locul de muncă

03 mai 2024, 11:30,
BZI.ro, în National

Statistică uluitoare despre angajații din România. Cu toate că programul diferă în funcție de domeniul de activitate, românii se numără printre angajații europeni care nu petrec la serviciu mai mult de opt ore pe zi. Cel puţin asta reiese din datele declarate oficial. Iată câte ore petrec salariații din Europa la locul de muncă.

Statistică uluitoare despre angajații din România

Potrivit Eurostat, mai puțin de doi la sută din numărul total al angajaților din România lucrează mai mult de 49 de ore săptămânal. Și în țări precum Lituania, Letonia sau Bulgaria, salariații nu depăşesc orele de muncă prevăzute în legislație. La polul opus, Grecia are cea mai mare pondere a muncitorilor care petrece cel puțin 49 de ore pe săptămână la lucru. Și la fel se întâmplă și în Cipru sau Franța. La nivel european, media celor care petrec ore în șir la serviciu este de aproape 7%.

România numără puţin peste 5,7 milioane de salariați, din care aproape 22,5% , adică peste un 1,2 milioane, sunt bugetari. Datele Eurostat arată că un procent semnificativ mai mare de liber profesionişti au un program de lucru mai îndelungat (23,9% din totalul liber profesioniştilor), comparativ cu persoanele angajate (3,6% din totalul angajaţilor). De asemenea, un program de lucru de cel puţin 49 de ore pe săptămână este mai frecvent în rândul muncitorilor din agricultură, sectorul forestier şi al pescuitului (27,5%) şi managerilor (21,9%). Pentru toate celelalte grupuri ocupaţionale, ponderea medie a muncitorilor care petrec cel puţin 49 de ore pe săptămână la lucru este de 7,3%.

Sociologii sunt de părere că numărul de ore de muncă declarate oficial depinde de starea economiei din statul respectiv. În economiile dezvoltate, antreprenorii pun la dispoziție mai multe locuri de muncă înregistrate oficial, iar companiile investesc în educația profesională a angajaților. În țara noastră, există încă o pondere mare a salariaților care au sarcini repetitive, cu productivitate scăzută. România se situează cam la trei sferturi din productivitatea muncii la nivel european.

Cele mai căutate locuri de muncă

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.

După un studiu recent, au fost identificate cele mai căutate locuri de muncă în primele luni ale acestui an. Pozițiile de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor candidaților. Joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție. A doua cea mai căutată poziție a fost cea de asistent medical, urmată de operator call-center, contabil și specialist în resurse umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *