Prima pagină » Local » Stații de închiriat trotinete electrice în Iași. Acestea pot fi folosite în regim self-service
Stații de închiriat trotinete electrice în Iași. Acestea pot fi folosite în regim self-service

Stații de închiriat trotinete electrice în Iași. Acestea pot fi folosite în regim self-service

25 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai multe stații de închiriat trotinete electrice vor apărea în Iași. Municipalitatea a demarat un proiect legat de amplasarea unor astfel de stații în parteneriat cu societăți care pot aduce astfel de mijloace de transport în oraș

În mai multe zone din Municipiul Iași vor fi amplasate stații de închiriere ale unor trotinete electrice. În acest sens, plenul Consiliului Local (CL) Iași va discuta un proiect legat de implementarea serviciilor de închiriere ale unor astfel de vehicule de transport, printr-o plaformă online, în regim self-service. Decizia finală va fi luată de CL Iași la ședința ce va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

Stații de închiriat trotinete electrice în Iași

Proiectul a fost împărțit pe două axe de transport. Axa Nord-Sud cuprinde Rond Agronomie, intrarea în parcul Expoziției, zona de la Parcul Copou, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Piața „Mihai Eminescu”-Casa de Cultură a Studenților, Piața UMF-Bulevardul Independenței, zona de la Palatul Culturii. În calcul intră mai multe spații de pe șoseaua Nicolina, între Podu Roș și zona CUG, dar și zona Galata spre Miroslava.

Axa Est-Vest cuprinde zonele capăt Păcurari, capăt Dacia, Gara Mare, șoseaua Păcurari, zona Podu de Piatră, zona Podu Roș, zona Socola, Tudor Vladimirescu, zona Bucium-Bârnova, Vișan, dar și zona Tătărași-Doi Băieți.

Proiect-pilot de mobilitate în Municipiul Iași

Primăria Iași a arătat și în ce constă proiectul legat de închirierea acestor trotinete electrice.

”Proiectul-pilot de micromobilitate propus la Iași susține obiectivul transportului public din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere al Municipiului Iași. De asemenea, proiectul-pilot de micromobilitate, la Iași, este în concordanță cu informațiile prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași 2015-2030. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile”, se arată în proiectul de hotărâre.

Viteza trotinetelor electrice va fi limitată la 24 de kilometri la oră.

Trotinetele pot fi închiriate online

Municipalitatea a precizat că aceste stații vor fi aplasate în zone circulate din cartierele orașului.

”Pe trotuare amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere perpendicular cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, unde aceștia există, cu condiția ca lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor să fie de cel puțin 1 metru”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Trotinetele vor fi închiriate printr-o aplicație online și folosite în regim de self-service.

Masterplan pentru circulația bicicletelor în Municipiul Iași

Municipalitatea va elabora și masterplanul pentru circulația bicicletelor, dar și proiectarea, taxele, avizele pentru amenajarea pistelor pe arterele orașului.

Valoarea investiției este de circa 82.000 de euro, proiectul fiind lansat în luna decembrie 2021. Acest proiect va fi derulat alături de cel privind noile stații pentru închiriat trotinete electrice în Iași, inițiat de autoritatea locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`