Prima pagină » Economic Local » Stația de pompare din Gorban intră în proces de modernizare. Autoritățile investesc 2.000.000 de euro 
Stația de pompare din Gorban intră în proces de modernizare. Autoritățile investesc 2.000.000 de euro 

Stația de pompare din Gorban intră în proces de modernizare. Autoritățile investesc 2.000.000 de euro 

29 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Stația de pompare din comuna Gorban, județul Iași, intră în proces de modernizare. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a lansat o licitație care este împărțită în patru loturi, printre care și una de 2.000.000 de euro pentru modernizarea stației de pompare din comuna Gorban. În cadrul acesteia, se asigură descărcarea apelor prin sistemul de desecare al apelor în Prut.

Stația de pompare, de la Iași, care va fi modernizată cu 2.000.000 de euro

Stația de pompare-desecare SPE Gorban deservește o suprafață de 13.619 hectare, în lunca râului Prut. Iar din cauza situației derizorii în care se află, autoritățile doresc modernizarea și reabilitarea acestea pentru a evita deteriorarea completă a lucrărilor existente, dar și scoaterea din funcțiune a stației de pompare. Mai mult, dacă se întâmplă acest lucru, este afectată capacitatea de producție a solurilor, dar și producțiile agricole. De asemenea, autoritățile transmit că, dacă lucrările nu vor fi realizate cât mai repede, suprafața de 13.619 hectare riscă să fie inundată, astfel ar fi înregistrate pierderi importante pentru obiectivele social-economice, dar și pentru gospodăriile din zonă.

Prin cele 2.000.000 de euro pe care Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare dorește să le investească în stația de pompare din comuna Gorban, se vor realiza înlocuirea agregatelor de pompare vechi, înlocuirea instalațiilor auxiliare ale conductelor și ale armaturilor de aspirație și refulare. Și conductele existente vor fi demontate și vor fi înlocuite cu conducte noi, de diferite dimensiuni. În cadrul proiectului de reabilitare, se va realiza și un batardou de pământ pentru secarea bazinului de aspirație, reabilitarea bazinului de aspirație și a bazinului de refulare, precum și refacerea clădirilor de stație.

Mai mult, se vor realiza și lucrări de reamenajare a instalațiilor electrice pentru adaptarea la noile echipamente. Potrivit ANIF, la acest moment, nu poate fi asigurată funcționalitatea evacuării apelor în exces, iar agricultura înregistrează anual pagube însemnate.

„Investiția este oportună, întrucât amânarea ei ar conduce la deprecierea totală a lucrărilor, respectiv scoaterea totală din funcțiune a stațiilor de pompare, de evacuare SPE, cu degradarea accentuată a capacității de producție a solurilor și consecințe nefavorabile asupra producțiilor agricole”, spune Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciară.

Proiectul de reabilitare a stației de pompare din comuna Gorban a fost întocmit în anul 2020, însă abia anul acesta, autoritățile au reușit să scoată la licitație lucrările care sunt în valoare de 2.000.000 de euro. Proiectul este o premieră pentru stația de pompare, aceasta nefiind modernizată până acum.

Stația de pompare din comuna Gorban, județul Iași, intră în proces de reabilitare. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a lansat o licitație care este împărțită în patru loturi, printre care și una de 2.000.000 de euro pentru modernizarea stației de pompare din comuna Gorban. În cadrul acesteia, se asigură descărcarea apelor prin sistemul de desecare a apelor în Prut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *