Prima pagină » Razboi în Ucraina » Statele Unite au anunțat cel mai mare ajutor militar oferit până acum Ucrainei
Statele Unite au anunțat cel mai mare ajutor militar oferit până acum Ucrainei

Statele Unite au anunțat cel mai mare ajutor militar oferit până acum Ucrainei

06 ian. 2023, 22:22,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Statele Unite for furniza Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de trei miliarde de dolari, cel mai mare de până acum, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP, informează Agerpres.

Acest sprijin, ale cărui detalii vor fi făcute publice de Pentagon ulterior în cursul zilei, ar urma să includă de asemenea vehicule blindate de infanterie şi de transport de trupe, precum şi obuziere, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Cel mai mare ajutor militar oferit până acum Ucrainei

Washingtonul şi Berlinul anunţaseră încă de joi că vor livra Kievului blindate de infanterie – de tip Bradley din partea SUA şi model Marder din partea Germaniei.

În serviciu din anii 1970, vehiculele Marder sunt blindate uşoare destinate transportului de trupe. Armamentul lor principal este un tun de 20 mm.

Vehiculele Bradley sunt dispozitive mai mult sau mai puţin din aceeaşi familie, în serviciu de la începutul anilor 1980. La modelul M2, ele sunt echipate cu un tun 25 mm, dar şi cu un lansator de rachete antitanc, şi pot transporta, în afara echipajului, şase luptători.

Bradley „nu este un tanc de asalt, ci un distrugător de tancuri de asalt”, a spus joi generalul Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„Suntem convinşi că aceasta va ajuta mult (forţele ucrainene) pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

Statele Unite prelungesc războiul din Ucraina, avertizează ambasadorul Rusiei

Decizia Statelor Unite de a furniza armament suplimentar Ucrainei confirmă intenţia Washingtonului de a prelungi conflictul militar, ceea ce generează potenţiale efecte periculoase, avertizează ambasadorul Rusiei, Anatoli Antonov, conform cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Statele Unite au anunţat joi un plan de a furniza vehicule blindate Bradley armatei ucrainene. La rândul său, pe fondul presiunilor interne şi ale aliaţilor, cancelarul Olaf Scholz, care manifestase iniţial reticenţă, i-a transmis preşedintelui SUA, Joseph Biden, intenţia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri de tip Marder şi un sistem antiaerian Patriot.

„Nu există niciun dubiu asupra celor care sunt responsabili de prelungirea acestui conflict”, a afirmat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov.

„Decizia confirmă că Statele Unite nu ţin cont de cerinţele repetate ale Rusiei privind potenţialele efecte ale acestei direcţii periculoase a Washingtonului”, a atras atenţia Anatoli Antonov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *