Prima pagină » International » Statele Unite ale Americii avertizează China că vor fi de partea Taiwanului, în cazul unei invazii

Statele Unite ale Americii avertizează China că vor fi de partea Taiwanului, în cazul unei invazii

24 mai 2022, 12:01,
BZI.ro, în International

Statele Unite ale Americii avertizează China. Politica aplicată de SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat, a afirmat luni, 23 mai, secretarul american al apărării Lloyd Austin. Declaraţia acestuia a venit la doar câteva ore după cele alepreşedintelui Joe Biden, care a promis că va apăra insula în cazul unei invazii a forţelor regimului de la Beijing.

„Politica noastră nu s-a schimbat”, a spus Lloyd Austin, chestionat de presă cu privire la declaraţiile preşedintelui american, aflat într-un turneu în Asia.

Statele Unite ale Americii avertizează China, secretarul american al apărării Lloyd Austin

Statele Unite ale Americii avertizează China asupra unei eventuale invazii a Taiwanului

Statele Unite ale Americii avertizează China că vor fi de partea Taiwanului

Statele Unite ale Americii avertizează China asupra unei eventuale invazii a Taiwanului. Președintele Joe Biden a răspuns afirmativ la o întrebare despre posibilitatea ca SUA să „apere militar Taiwanul”, dacă Beijingul ar invada insula autonomă.

„Acesta este angajamentul pe care l-am luat. Am fost de acord cu politica unei Chine unice, am semnat-o (…) dar ideea că (Taiwan) poate fi luat cu forţa pur şi simplu nu este potrivită”, a adăugat preşedintele american.

În timpul unei conferinţe de presă la Pentagon, la doar câteva ore mai târziu, Lloyd Austin a fost întrebat despre semnificaţia declaraţiilor preşedintelui american şi acesta a asigurat că nu s-a schimbat nimic.

„Aşa cum a spus preşedintele, politica noastră privind o singură Chină nu s-a schimbat. El a reiterat această politică şi angajamentul nostru pentru pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, a subliniat angajamentul nostru în temeiul legii privind relaţiile cu Taiwanul de a da Taiwanului mijloacele pentru a se apăra singur. Aşa că repet, politica noastră nu s-a schimbat”, a spus şeful Pentagonului”.

Taiwanul, care deține o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este considerat de China o provincie rebelă destinată să revină într-o zi sub controlul său, cu forţa dacă va fi nevoie.

Statele Unite ale Americii, care au stabilit relaţii diplomatice Beijingul în 1979, au menţinut relaţii şi cu Taipei şi rămân cel mai important sprijin militar al său.

SUA este obligată prin lege să ajute insula să se apere în cazul unui conflict, dar Statele Unite au aplicat de zeci de ani politica aşa-numitei „ambiguităţi strategice”, abţinându-se să precizeze clar ce circumstanţe le-ar determina să intervină militar pentru a apăra insula.

Taiwan a avertizat China asupra unui război

În aceeași ordine de idei, oficialii din Taiwan au menţionat faptul că vor exista consecințe grave pentru China dacă autoritățile comuniste ar intrat în război pe modelul Rusiei. Ministrul apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a precizat că atât China, cât și Taiwan ar plăti un preț mare dacă Beijingul ar încerca să organizeze o invazie similară cu cea a Rusiei. Menţionăm faptul că Republica Populară China consideră că Taiwan este un teritoriu chinez, existând o lungă dispută în acest sens.

Adresându-se reporterilor înaintea unei sesiuni a parlamentului taiwanez pentru a discuta despre situașia invaziei ruse în Ucraina, ministrul Chiu a spus că „dacă există un război, să fiu sincer, toată lumea va fi nefericită, chiar și pentru învingători”.

Ministrul apărării din Taiwan a  mai adăugat: „Urmărim cu calm evoluțiile și ne pregătim în consecință”.

Având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, Taiwanul se teme că s-ar putea confrunta în curând cu o problemă similară.

Dar, urmărind declarațiile recente vedem că Statele Unite ale Americii avertizează China cum că vor fi de partea Taiwanului, în cazul unei invazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *