Începând de vineri, 4 aprilie, România intră oficial în febra alegerilor prezidențiale. Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursă vor încerca să convingă electoratul că merită să ocupe cea mai înaltă funcție în stat.
Campania se va încheia pe 3 mai, la ora 7:00, iar românii vor fi chemați la urne pe 4 mai pentru a decide cine va fi viitorul președinte.
Reguli stricte pentru campania electorală
Conform legislației în vigoare, materialele de propagandă electorală sunt limitate la câteva forme permise:
- Afișe electorale de dimensiuni reduse, amplasate doar în locurile special desemnate.
- Spoturi audio și video difuzate prin mass-media audiovizuală.
- Publicitate electorală în presa scrisă și online.
- Broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Toate materialele de campanie trebuie să respecte normele impuse de Autoritatea Electorală Permanentă, iar primarii sunt obligați să asigure spații speciale pentru afișajul electoral, distincte de cele folosite la alte tipuri de alegeri.
Pentru a menține un climat electoral echilibrat, legea interzice utilizarea steagurilor, bannerelor, corturilor publicitare sau vehiculelor inscripționate cu mesaje de campanie. De asemenea, sunt interzise materialele care reproduc culorile drapelului național sau al altor state, cu excepția celor incluse în siglele partidelor.
În ziua alegerilor și în preziua votului, orice formă de propagandă electorală va fi interzisă, iar materialele publicitare vor trebui îndepărtate imediat de către autorități.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale
În urma tragerii la sorți realizate de Biroul Electoral Central pe 22 martie, ordinea candidaților pe buletinul de vot va fi următoarea:
- George Nicolae Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor)
- George Crin Laurenţiu Antonescu (Alianţa Electorală România Înainte)
- Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvaţi România)
- Cristian Vasile Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
- Marcela Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
- John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- Nicuşor-Daniel Dan (candidat independent)
Dintre aceștia, cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au mai candidat și la scrutinul prezidențial de anul trecut, însă acele alegeri au fost anulate de Curtea Constituțională.
Dacă niciun candidat nu va obține majoritatea voturilor în primul tur, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin. Acesta va începe imediat după validarea rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia pe 17 mai, la ora 7:00.
Pe măsură ce campania se desfășoară, românii vor avea ocazia să își analizeze opțiunile și să decidă cine va fi liderul care le va reprezenta interesele în următorii ani. Rămâne de văzut cine va reuși să își convingă electoratul și să își asigure locul la Palatul Cotroceni!
Nicusor Dan presedinte!
Va castiga Simion.