Prima pagină » Actualitate » Starea de urgență: Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis poate emite un decret în acest sens
Starea de urgență: Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis poate emite un decret în acest sens

Starea de urgență: Traian Băsescu susține că președintele Klaus Iohannis poate emite un decret în acest sens

11 iun. 2020, 09:46,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Starea de urgență. Traian Băsescu a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis poate emite un nou decret prin care să se instaleze starea de urgență.

„Starea de urgență poate fi modelată în funcție de conținutul decretului. Exact ce vrea să facă Orban cu starea de alertă, poate să fie scris în decretul președintelui pentru stare de urgență. Nimeni nu-i dă președintelui niște parametri de descriere a stării de urgență, și-i alege și îi determină singur.

Exact ce vrea să facă Guvernul în starea de alertă, adică încă să nu deschidă restaurantele, să ne oblige să purtăm mască, să nu deschidă școlile. Exact asta poate să scrie într-un decret pentru stare de urgență și a limpezit treaba. E prea multă discuție pentru un lucru în care PSD este vulnerabil, pentru că poate să rămână cu votul, dar fără valoare”, a spus Traian Băsescu.

Starea de urgență: Nelu Tătaru consideră necesară prelungirea stării de alertă

Nelu Tătaru a spus că este nevoie de prelungirea stării de alertă, deoarece riscul epidemiologic o impune și nu se poate vorbi despre o decizie politică. Ministrul Sănătății a respins și ideea ca starea de alertă să fie impusă doar în anumite zone. Asta pentru că o persoană bolnavă poate pleca de acolo și să ajungă într-o zonă unde ea nu instituită.

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Toate măsurile de sprijin, detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a spus că dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, România va fi „într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat să relaxăm”.

Întrebat despre planul B, el a spus că Ministerul Sănătății are ordine de ministru și protocoale pentru ce înseamnă situații epidemice și că spitalele au planuri albe, dar că nu este de ajuns.

PSD cere soluții pentru prelungirea măsurii

Parlamentarii nu mai vor să mențină starea de alertă pe teritoriul întregii țări. Social-democrații se tem totuși să își asume renunțarea la toate restricțiile. Aceștia se gândesc să propună un proiect de lege care să păstreze mai puține reguli.

Ar fi și varianta în care starea de alertă s-ar menține doar în zonele cu multe îmbolnăviri. Aceasta este susținută de USR, dar pe care Guvernul nu o agreează. Premierul Ludovic Orban le cere aleșilor să se gândească la sănătatea oamenilor.

Aleșii PSD au votat până acum măsurile restrictive impuse de guvern. De dată aceasta nu mai susțin prelungirea stării de alertă. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vom mai fi obligăți să purtăm măști și să păstrăm distanța. PSD vrea să introducă aceste reguli într-un proiect de lege pe care să îl voteze rapid parlamentul.

„O lege care să permite Guvernului să ia decizii ar fi o soluție rezonabilă. Prelungirea aberantă a stării de alertă pentru o situație pe care Guvernul nu o gestionează nu e justificată”, a spus Alfred Simonis, lider grup PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 decembrie 2024
02 decembrie 2024