Prima pagină » Local » Starea de sănătate copiilor care s-au opărit cu ciorbă și transportaţi la Spital este gravă. Fetița este la Terapie Intensivă – UPDATE
Starea de sănătate copiilor care s-au opărit cu ciorbă și transportaţi la Spital este gravă. Fetița este la Terapie Intensivă - UPDATE

Starea de sănătate copiilor care s-au opărit cu ciorbă și transportaţi la Spital este gravă. Fetița este la Terapie Intensivă – UPDATE

28 feb. 2021, 11:08,
George Cristian, în Local

În cursul dimineţii de 28 februarie 2021, Dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria a adus clarificări referitoare la starea de sănătate a celor doi copii care au fost transportaţi de urgentă la Iași după ce s-au opărit cu ciorbă.

Cei doi copii sunt în stare gravă după ce au fost transportaţi de la Spitalul din Huși la Iași cu ajutorul elicoperului SMURD Iași. Vorbim despre o fată în vârstă de 2 ani și un băiat tot în vârstă de 2 ani.

UPDATE 28 februarie 2021 ora 16.20 Fetița care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corporală a fost testată PCR. Rezultatul este negativ – aceasta nu este infectată cu COVID-19. Copilul va continua terapia la Spitalul de Copii Sf. Maria.

Pacientul de sex masculin este stabil şi a fost tranferat pe secţia de chirurgie plastică pentru a continua tratamentul. Este negativ, a răspuns foarte bine la Terapia Instituită şi a întrunit criteriile de externare din ATI.

Care este starea de sănătate a copiilor care s-au opărit cu ciorbă

În cursul zilei de sâmbăta, 27 februarie 2021, la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași au ajuns de urgentă doi copii care au fost transferaţi cu ajutorul unui elicopter SMURD de la Spitalul din Huși, judeţul Vaslui. În această dimineaţă, dr. Lavinia Ionescu a oferit o scurtă declaraţie legată de starea de sănătate a celor doi copii:

Am preluat doi pacienți de la Vaslui.  Unul dintre copii este în stare foarte gravă. Este vorba despre o fetiţă în vârstă de 2 ani care a suferit cele mai grave leziuni cauzate arsurii şi un băieţel în vârstă de 2 ani care are nişte leziuni mult mai mici. Ambii copii se află în Terapie Intensivă în zona pacienţilor suspecţi de infectare cu COVID-19 și au fost preluați de echipa de chirurgie plastică coordonată de dr. Susanu.

După reechilibrarea copiilor, vorbim despre fetiţa, s-a intrat de urgentă pentru toaleta chirurgicală şi estimarea suprafeţei arse care este de 40%. În general, la evaluarea primară există o supraestimare deoarece copilul este agitat, cu dureri şi uneori nu este foarte exactă estimarea. Băieţelul are 6% din suprafaţa corporală arsă, este stabil.

Fetiţă este cea mai gravă, ea a fost preluată de echipajul SMURD, intubata ventilata mecanic dar stabilă hemodinamic. Este într-un echilibru extrem de fragil, iar tratamentul a fost maximal. Copilul este pansat cu un pansament special cu o presiune negativă. Practic pacientul este inclus în vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare şi pentru a favoriza vindecarea arsurii. menționează Dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria

 

Va fi transferată fetița la București?

În continuarea declarațiilor, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Sf. Maria a declarat că în cursul zilei de duminică, 28 februarie 2021, echipa medicală va lua o hotărâre. Totuși, medicii explică faptul că ideal ar fi ca pansamentul aplicat ieri să stea măcar 72 de ore. Din aceste considerente, dacă va fi realizat transferul, pansamentul ar putea fi dat jos, lucru neindicat de medici:

S-a vehicult posibilitatea de transfer la Bucureşti. Astăzi vor lua ce-a mai bună hotărâre pentru copil. Spitalul de copii din Iași reprezintă cea mai mare unitate cu destinaţie pediatrică din toată România. Cazuri de mari arşi au mai fost trataţi la Spitalul de Copii. Acesta este cel mai mediatizat caz. Avem capacitatea de a trata cel puţin în acest moment, până la o altă decizie, copilul. Aceste pansamente ar trebui să rămână 72 de ore.

În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică care se crează, acest pansament trebuie scos. Există riscul de contaminare pe transport în acest moment. Ideal ar trebui să stea învelită în acest pansament special 72 de ore să se facă o reevaluare secundare şi în funcţie de starea copilului să decidem. De trei ani de zile am reuşit în ATI  să facem mai multe proceduri.

Copilul va avea nevoie de multe intervenții chirurgicale

În încheiere, dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria a explicat că după procedurile de urgență și după ce pericolul va trece, copilul va avea nevoie de mutle intervenții chirurgicale și de recontrucție:

Cu siguranţă va avea de foarte multe intervenţii chirurgicale şi reconstrucții. În primul rând, cam aceasta este atitudinea de fiecare dată, pacientul să fie transferat într-un centru secundar apoi către o clinică de arşi. Am înţeles că negaţia a fost dată datorită indisponibilităţii locurilor. S-a cerut avizul pentru un transport militarizat, cu un avion militar dar copilul era în sala de operaţie şi am stabilit împreună să amânăm decizia. Doamna doctor Susanu împreună cu toţii, vorbim şi aşteptam datele paraclinice.

Întotdeauna transferul unui copil este opţiunea medicului curant. Am foarte mare încredere în judecata doamnei doctor Susanu, este un medic excepţional, are o experiantă vastă în tratarea arsurilor pe suprafeţe mari şi vaste. a conchis dr.  Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *