Prima pagină » National » Starea de sănătate a lui Nicolae Botgros se îmbunătățește: „Am trecut printr-un coşmar, pe care nu ştiu dacă pot vreodată să-l descriu”

Starea de sănătate a lui Nicolae Botgros se îmbunătățește: „Am trecut printr-un coşmar, pe care nu ştiu dacă pot vreodată să-l descriu”

12 nov. 2020, 21:19,
Bianca Rebegea în National

Dirijorul orchestrei „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, anunță că se simte mai bine, după ce a ajuns la Terapie Intensivă, din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Dirijorul a acordat un interviu postului TVR Moldova, în care a vorbit despre clipele crunte pe care le-a depășit de-a lungul mai multor săptămâni, în care s-a luptat pentru viața sa.

Nicolae Botgros a fost transferat într-un salon obișnuit din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău, după ce a suferit momente cumplite la Terapie Intensivă. Astfel, în ziua în care a împlinit 42 de ani de când conduce orchestra, maestrul își revine. Deși respiră greu încă, Nicolae Botgros a dat un interviu telefonic, în care a dezvăluit prin ce calvar a trecut, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.

“Eu am trecut printr-un coşmar pe care nu ştiu dacă pot vreodată să-l descriu. Respiraţie n-am avut practic deloc, saturaţia era jos de tot, mai jos de 90. Coronavirus este o infecţie care trebuie doborâtă, trebuie să te baţi ca un urs, ca un lup, altfel nu poţi lupta”, povestește dirijorul.

Clipele grele au trecut

Nicolae Botgros spune că a depășit situația, cu ajutorul medicilor, care au depus eforturi colosale. Cu această ocazie, el este recunoscător.

“Erau vreo 24 de persoane care umblau ca furnicile, oamenii aceştia lucrează, nu se joacă. Vreau să le mulţumesc”, a spus dirijorul.

Dirijorul este de părere că de ajutor au fost atât sprijinul familiei, cât și mesajele venite din partea celor care îl îndrăgesc.

Nicolae Botgros este la conducerea orchestrei „Lăutarii” de 42 de ani. Prin talent și dăruire a reușit să se impună și să devină cunoscut. Cu toate că dirijorul se simte mai bine, el trebuie să mai stea o perioadă internat, pentru ca organismul lui să se refacă în totalitate.

„Vă promit că dacă ies de aici cu bine, o să vă fac concerte mari, o să fac lucruri frumoase, pe care le-am meditat aici. Eu vreau să mă întorc pe altarul meu frumos, pe scena mea pe care o am de 42 de ani”, spune artistul.

La sfârșitul lunii octombrie, Nicolae Botgros a fost diagnosticat cu COVID-19, după ce atât fiul lui, cât și ceilalți membri ai orchestrei au fost testați pozitiv.

Cine este Nicolae Botgros

Nicolae Botgros are vârsta de 67 de ani. El s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, și provine dintr-o familie de lăutari. Despre tatăl acestuia se știe că a fost lăutarul Dumitru Botgros.

Dirijorul Nicolae Botgros are doi frați. Toți trei au fost învățați să cânte la câte un instrument, iar lui Nicolae i-a revenit toba.

La vârsta de șapte ani a mers la Școala de Muzică din Cahul. Împreună cu fratele său Vasile, s-a întors primăvara acasă, din lipsă de bani. Copiii cântau la nunți pentru a câștiga un ban. Câte puțin, Nicolae a lăsat toba în favoarea viorii. Se pare că acest instrument i-a deschis calea de a deveni unul dintre cei mai îndrăgiți violoniști ai tuturor timpurilor.

După ce a renunțat la tobă, în detrimentul viorii, Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert al orchestrei „Lăutarii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *