Prima pagină » Actualitate » Starea de Alertă va fi adoptată de Guvern! Ludovic Orban își bagă miniștrii în ședință
Starea de Alertă va fi adoptată de Guvern! Ludovic Orban își bagă miniștrii în ședință

Starea de Alertă va fi adoptată de Guvern! Ludovic Orban își bagă miniștrii în ședință

16 iun. 2020, 10:04,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Starea de Alertă va fi adoptată de Guvern. Ludovic Orban și-a chemat miniștrii astăzi, la ora 12.30, în ședință. Guvernul urmează să adopte o Hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu 30 de zile.

Ședința de Guvern este precedată de o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Premierul Ludovic Orban a declarat că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”. El susține că este una fundamentată în baza unor evaluări.

„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Ludovic Orban.

Starea de Alertă va fi adoptată de Guvern: PSD nu vrea mai mult de 15 zile

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor”.

Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.

Marcel Ciolacu a anunțat, că PSD va vota doar o prelungire a stării de alertă cu 15 zile.

„Am luat o decizie în Comitetul Executiv: tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat de PSD. Exclus să votăm în continuare achiziții directe și multe alte aberații care au fost în aceste 3 luni de zile. Și care n-au ajutat decât pe unii să se îmbogățească.

Ne-am dori o stare intermediară. Și, împreună cu colegii, am decis. Nu va fi prelungită starea de alertă cu mai mult de 15 zile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a confirmat că social-democrații vor include în proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru prelungirea stării de alertă o prevedere privind redeschiderea lăcașelor de cult.

„Cred că dacă păcănelele pot fi deschise și teatrele pot fi deschise. Managerii de teatre au suficientă capacitate să gestioneze aplicarea legii, urmând pe urmă cu adevărat Guvernul să vină cu normele”, a afirmat liderul PSD.

Cu cât se va prelungi starea de alertă

În ceea ce priveşte perioada cu care s-ar prelungi starea de alertă, social democraţii spun că nu vor încă o lună. Pentru măsuri suplimentare de relaxare în hoteluri şi restaurante au venit cu un proiect de lege separat.

„De ce un Guvern e de acord ca într-un spațiu închis să se joace păcănele și într-un alt spațiu închis să nu se țină slujbe. Când un guvern e cu dubla măsură, vă spun eu, asta e un singur lucru – corupție”, a precizat marcel Ciolacu.

Răspunsul lui Ludovic Orban nu a întârziat să apară.

„Eu m-am săturat de tarantela politică electorală pe care o face PSD. Pun în pericol viața şi sănătatea românilor. Instigarea în a nu respecta regulile, crează o administrație care împiedică eficiența autorităților în acţiunea de păzire a cetăţenilor”, a menționat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *