Prima pagină » Actualitate » Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile! Așa a votat Comitetul pentru Situații de Urgență – UPDATE
Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile! Așa a votat Comitetul pentru Situații de Urgență - UPDATE

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile! Așa a votat Comitetul pentru Situații de Urgență – UPDATE

16 iun. 2020, 15:44,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile! Comitetul pentru Situații de Urgență a votat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, a anunțat, astăzi, premierul Ludovic Orban. Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Prelungirea ar urma să intre în vigoare de mâine, 17 iunie.

UPDATE:

„Să facem un nou pas de relaxare”, a spus premierul, enumerând măsurile de relaxare: reluarea activității economice în mall-uri, cu excepția cinematografelor, restaurantelor și sălilor de jocuri; se va relua activitatea sălilor de fitness și aerobic în condițiile stricte; se reia activitatea în after-school-uri și grădinițe pe perioada verii.

„Odată că sfârșitul școlii, încetează măsură de sprijin prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate școlile, toți acești părinți trebuie să se întoarcă în activitatea profesională”, a completat el.

UPDATE:

„În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interior. Noi nu am închis bisericile, au fost deschise. Nu s-a permis oficierea slujbelor, s-au permis diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane. Bisericile nu au fost închise, cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul. Decizia este aceea de a permite oficierea slujbelor și în interior, fiind de dimensiuni variabile, va fi un număr redus de credincioși care vor putea asista la slujbă, de aceea se va face atât în interior cât și exterior. Aici vor trebui respectate reguli, purtatul măștii, dezinfectarea spațiilor comune”, a subliniat Orban.

„Se reiau și activitățile jocurilor de noroc, aici a fost o adevărată campanie, că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc nu sunt numai cele de pe slot machines, înseamnă casele de pariuri, înseamnă Loteria, o serie de alte jocuri care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică, numai ca să se afle în treabă, este că măsurile pe care le-am luat gradual au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic, am luat măsurile de deschidere acolo unde există un risc mic, sau dacă există un risc, prin măsurile de protecție, se poate asigura protejarea cetățenilor”, a mai spus premierul.

Știrea inițială

„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2020”, a zis Ludovic Orban în ședința de Guvern.

„Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, cu excepția restaurantelor, cinematografelor, sălilor de jocuri. Se reia activitatea în sălile de fitness și aerobic”, a precizat premierul.

Premierul Ludovic Orban a declarat că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”. El susține că este una fundamentată în baza unor evaluări.

„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor”.

Starea de alertă, prelungită cu încă 30 de zile: PSD vrea doar 15 zile!

Marcel Ciolacu, liderul interimar al Partidului Social Democrat, a lansat un mesaj prin care aduce acuzații Guvernului Orban cu privire la faptul că ar manipula datele despre pandemia de coronavirus. Acesta nu contestă cifrele comunicate ci denunță o manipulare a modului în care datele sunt comunicate. Marcel Ciolacu susține că ar fi vorba despre despre o dorință de a genera o falsă înrăutățire a situației.

„De ce timp de trei luni nu s-au făcut aceste teste? S-au făcut acum în weekend. Ştie cineva câţi români au fost testaţi? A venit vreodată guvernul sî ne explice? De ce a fost intezisă testarea făcute de către Primăria Capitalei? Ca informaţia să vină întotdeauna de la Guvern. Eu nu spun că informaţiile sunt false. Faptul că se doreşte ca informaţia să vină doar dintr-un singur loc e manipulare”, a spus Marcel Ciolacu.

„Am luat o decizie în Comitetul Executiv: tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat de PSD. Exclus să votăm în continuare achiziții directe și multe alte aberații care au fost în aceste 3 luni de zile. Și care n-au ajutat decât pe unii să se îmbogățească.

Ne-am dori o stare intermediară. Și, împreună cu colegii, am decis. Nu va fi prelungită starea de alertă cu mai mult de 15 zile”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *