Adoptarea prelungirii stării de alertă în Parlament a fost amânată. Parlamentul a decis ce va face cu starea de alertă. Hotărârea nu va mai fi dezbătută.
Starea de alertă în Parlament, amânată
Votul pentru starea de alertă nu va mai avea loc în Parlament. Hotărârea nu va mai fi dezbătută. Conducerile celor două Camere au amânat calendarul adoptării prelungirii stării de alertă pe teritoriul României. În adresa prin care Guvernul Orban a trimis Hotărârea la Parlament, premierul Ludovic Orban precizează că este pentru „informare”, o „chichiță” procedurală prin care să nu mai ceară vot în Parlament.
Partidul Social Democrat va transmite o scrisoare premierului Ludovic Orban pentru clarificarea situației.
Stare de alertă, prelungită cu 30 de zile
Marţi, 16 iunie 2020, Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 17 iunie, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
„Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, cu excepția restaurantelor, cinematografelor, sălilor de jocuri. Se reia activitatea în sălile de fitness și aerobic”, a precizat premierul.
Premierul Ludovic Orban a declarat că decizia de prelungire a stării de alertă nu este „o decizie politică”. El susține că este una fundamentată în baza unor evaluări.
„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică. Este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă. Pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Ludovic Orban.
Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor”.
„Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.06.2020”, a zis Ludovic Orban în ședința de Guvern.
Un nou pas de relaxare
„Să facem un nou pas de relaxare”, a spus premierul, enumerând măsurile de relaxare: reluarea activității economice în mall-uri, cu excepția cinematografelor, restaurantelor și sălilor de jocuri. Se va relua activitatea sălilor de fitness și aerobic în condițiile stricte. Se reia activitatea în after-school-uri și grădinițe pe perioada verii.
„Odată că sfârșitul școlii, încetează măsură de sprijin prin care am asigurat un venit unui părinte pentru ca părintele să poată să stea acasă cu elevul în perioada în care au fost suspendate școlile. Toți acești părinți trebuie să se întoarcă în activitatea profesională”, a completat el.
Premierul României a declarat că sunt permise oficierele de slujbe și în interior. Totodată, s-au reluat și activitățile jocurilor de noroc.
„În plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interior. Noi nu am închis bisericile, au fost deschise. Nu s-a permis oficierea slujbelor, s-au permis diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane. Bisericile nu au fost închise, cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul.
Decizia este aceea de a permite oficierea slujbelor și în interior, fiind de dimensiuni variabile. Va fi un număr redus de credincioși care vor putea asista la slujbă, de aceea se va face atât în interior cât și exterior. Aici vor trebui respectate reguli, purtatul măștii, dezinfectarea spațiilor comune.
Se reiau și activitățile jocurilor de noroc, aici a fost o adevărată campanie, că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc nu sunt numai cele de pe slot machines. Înseamnă casele de pariuri, înseamnă Loteria, o serie de alte jocuri care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică, numai ca să se afle în treabă. Este că măsurile pe care le-am luat gradual au avut la bază evaluarea riscului epidemiologic. Am luat măsurile de deschidere acolo unde există un risc mic, sau dacă există un risc, prin măsurile de protecție, se poate asigura protejarea cetățenilor”, a mai spus premierul.