A fost declarată stare de urgență în Sri Lanka după ce protestatarii au intrat în conflict cu oamenii legii, iar canalul public de transmisie și-a suspendat activitatea.
Sri Lanka este în faliment ca urmare a imposibilităţii plății către distribuitori. În acest context, oamenilor le este aproape imposibil să-și procure alimentele de bază. Premierul țării a anunțat recent că țara mai are combustibil doar o singură zi și nu poate plăti distribuitorii care ar urma să importe benzină în statul insular.
Stare de urgență în Sri Lanka
Prim-ministrul Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a declarat stare de urgență în țară. El a fost numit președinte interimar, potrivit purtătorului parlamentului, după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit din țară. Poliția a lansat gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa protestatarii în fața biroului premierului. În provincia de Vest, care include capitala Colombo, a fost impusă o interdicție de acces
Președintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit țara cu un avion militar – se pare că ar fi însoțit de soția sa – la câteva zile după ce demonstranții i-au invadat reședința. El a promis să renunțe miercuri, pe fondul protestelor în masă din cauza celei mai grave crize economice a insulei din ultimele decenii. De luni de zile oamenii se luptă cu întreruperile zilnice de curent și cu penuria de produse de bază precum combustibil, alimente și medicamente. Mii de persoane au ieșit furioase în stradă în ultimele săptămâni, mulți dând vina pe familia Rajapaksa și guvernul lor pentru situație
Poliția a tras mai multe salve de gaze lacrimogene asupra mulțimii din fața biroului premierului, în încercarea de a-i alunga înapoi. Bulevardul este înconjurat de fum. Oamenii aleargă, încercând să scape de gaz. Cei loviți se stropesc cu apă și tuşesc. Soldații încă țin fortul. Cocoțați pe porțile clădirii, ei chiar aruncă apă asupra protestatarilor pentru a-i ajuta pe cei care se luptă să respire.
Președintele din Sri Lanka și-a dat demisia, dar protestatarii continuă lupta
Președintele din Sri Lanka și-a dat demisia recent, după ce protestatarii au luat cu asediu Palatul prezidențial. Totuşi, protestatarii continuă să lupte. Protestatarii din Sri Lanka rămân nepăsători în fața unei stări de ugernț
ă la nivel național impusă de biroul primului ministru.
„Țara noastră se confruntă cu o criză economică extremă.Oamenii de aici sunt aici ca să poată avea un vot pentru viito. Acest tip de comportament, de a trimite elicoptere înarmate în jurul oamenilor care sunt adunați aici în mod pașnic, trimite un semnal clar pentru a descuraja protestele pașnice împotriva regimului actual”, a declarat protestatarul Viraga Perera, în vârstă de 31 de ani, pentru BBC.
Altfel spus, nou președinte nu poate depune jurământul până când vechiul președinte nu a demisionat, ceea ce înseamnă că Rajapaksa trebuie să depună o scrisoare oficială de demisie. În tot acest context, starea de urgență a fost anunțată în Sri Lanka, asta însemnând că forțele de ordine pot folosi cu uşurinţa armamentul din dotare.