Prima pagină » International » Stare de război în Orient. Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele ore
Stare de război în Orient. Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele ore

Stare de război în Orient. Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele ore

05 aug. 2024, 12:00,
B, , h, , în International

Atacul Iranului asupra Israelului este considerat iminent și ar putea avea loc chiar în zilele următoare, potrivit unor oficiali americani și israelieni citați de publicația Axios din Statele Unite. Se anticipează că riposta iraniană va fi de amploare și ar putea include și implicarea grupării Hezbollah, conform temerilor exprimate de oficialii americani și israelieni.

De altfel, teroriștii din Liban au lansat deja în această dimineață mai multe rachete spre Israel, forțând activarea sistemului de apărare Iron Dome pentru a le intercepta.

Stare de război în Orient. Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele ore

Generalul american responsabil de operațiunile din Orientul Mijlociu se află deja în regiune pentru a coordona apărarea Israelului. Acesta a primit instrucțiuni să reunească coaliția de țări care a sprijinit Israelul în timpul atacului iranian cu rachete și drone din aprilie. Surse americane au explicat că un posibil atac iranian ar putea fi o reacție la asasinarea unor lideri importanți ai Hamas și Hezbollah.

Oficiali din Statele Unite și Israel se așteaptă ca Iranul să atace Israelul cât mai curând, posibil chiar de luni. Liderii iranieni și Hezbollah au promis răzbunare pentru moartea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, și a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Pe fondul acestor tensiuni, Statele Unite și-au sporit prezența militară în Orientul Mijlociu, trimițând mai multe nave de război și avioane de luptă în regiune. Pentagonul a anunțat că se pregătește pentru un eventual atac iranian asupra Israelului, care ar putea urma aceeași strategie ca atacul din 13 aprilie, dar cu o amploare mai mare și cu posibilitatea implicării Hezbollah.

Administrația Biden este îngrijorată că va fi mai dificil să mobilizeze aceeași coaliție internațională și regională care a sprijinit Israelul în fața atacului precedent, mai ales având în vedere contextul actual al conflictului dintre Israel și Hamas, care a alimentat sentimente anti-Israel în întreaga regiune.

Conform Axios, generalul american responsabil de Orientul Mijlociu intenționează să viziteze mai multe țări din Golf, Iordania și Israel. Iordania ar putea juca un rol crucial, la fel ca în atacul din aprilie, când a interceptat dronele iraniene și a permis avioanelor americane și israeliene să folosească spațiul său aerian.

SUA și Marea Britanie se pregătesc pentru un război extins în Orientul Mijlociu și Apropiat

Potrivit Channel 12, Israelul, SUA și Marea Britanie se pregătesc pentru un potențial război total cu Iranul și aliații săi proxy. Regimul de la Teheran și grupările sale teroriste proxy promit să se răzbune uciderea unor comandanți. Biden mobilizează puterile regionale pentru a ajuta la respingerea unui bombardament al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului ce ar putea avea mai multă anvergură decât cel din noaptea de 13- 14 aprilie.

The Guardian transmite că Marea Britanie se pregătește să evacueze toți cetățenii britanici din Liban. Navele britanice se află deja în estul Mediteranei, iar forțele aeriene pun elicoptere de transport la dispoziție.

Biroul lui Netanyahu a transmis că premierul israelian nu comentează conținutul discuțiilor sale private cu președintele SUA: „premierul israelian nu intervine în politica americană și va lucra cu oricine este ales președinte și se așteaptă ca americanii să nu intervină nici în politica israeliană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 august 2024
05 august 2024