Aceste stări sunt dat de mai mulți factori ce țin de stilul de viață. Există și cazuri în care anumite afecțiuni se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie, în mod constant. De asta, pentru a reveni la un stil de viață normal, trebuie să vă faceți regulat analizele și să aveți grijă la stilul de viață.
De ce apare starea de oboseală și lipsa de energie
Toată lumea se simte uneori obosit, însă este o problemă atunci când te simți extenuat constant. Mai ales atunci când nu poți să-ți desfășori activitățile de zi cu zi într-un ritm normal.
Oboseala este adesea însoțite de alte simptome precum: depresie și lipsa dorinței de a face activitățile care altădată îți făceau plăcere, probleme de concentrare sau de focalizare, energie și motivație foarte scăzute, nervozitate, anxietate și iritabilitate, ochi obosiți, picioare obosite, oboseala întregului corp, rigidizarea umerilor, stare de rău, plictiseală, nerăbdare.
În general, stările de oboseala apar din cauza unor factori legați de stilul de viață, condiții de sănătate fizica sau probleme de sănătate mintală.
Totuși, aceasta poate apărea și din următoarele cauze: efort fizic, lipsa de activitate fizică, lipsa de somn, excesul de greutate sau obezitatea, perioade de stres emoțional, plictiseală, supărare, administrarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele sau sedativele, consum de alcool în mod regulat, consum de droguri ilicite (cocaină), exces de cofeină.
Însă, există cazuri și când anumite afecțiuni produc această stare de oboseală excesivă, de asta este bine să îți faci controale regulate la medic. Unele exemple de afecțiuni care produc aceste stări sunt anemia, diabetul, sifilisul, infecții sau bolile de ficat sau rinichi.
Cum se tratează aceste stări neplăcute
Ar trebui să mergi la medic în momentul în care nu găsești o explicație pentru oboseală, ai o temperatură corporală mai mare decât în mod normal, ai o pierdere inexplicabilă în greutate, ești sensibil la temperaturi scăzute, adormi greu și ai dificultăți în a rămâne adormit, te simți deprimat.
Pentru a combate lipsa de energie și stările de oboseala, o soluție ar fi să faci mișcare regulat. Sunt recomandate minim 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii, de activitate fizică. Dacă nu ești obișnuit cu un ritm mai activ, ai grijă să nu exagerezi, întrucât prea multă mișcare îți poate consuma energia.
Un alt remediu este să adopți o dietă sănătoasă și echilibrată. Încearcă să mănânci mai multe fructe, legume, cereale integrale și pește gras, evitând în același timp gustările ultraprocesate bogate în zahăr adăugat. Dacă după mesele mari te simți obosit, optează pentru mese mici și mai dese.
Totodată, ai grijă să te odihnești suficient. Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn de calitate în fiecare noapte. Pentru un somn mai bun, încearcă să te culci la aceeași oră în fiecare zi, să nu dormi în timpul zilei, să nu bei cafea după-amiaza și să limitezi consumul de alcool, mai ales aproape de ora de culcare. De altfel, stresul continuu poate face ca somnul să fie greu de dormit sau poate stimula substanțele chimice din organism care te fac să te simți epuizat.
Prin urmare, starea de oboseală și lipsă de energie constantă nu trebuie să devină o normalitate. Dacă nu reușești să treci peste aceste stări prin îmbunătățirea stilului de viață, consultă un medic pentru un tratament adecvat.