Prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru, a emis un ordin prin care se înființează comisia de specialitate de constatare și evaluare a pagubelor cauzate de seceta pedologică la culturile agricole. Acesta susține că județul se confruntă cu probleme mari din cauza secetei
Bogdan Cojocaru a emis un ordin de prefect pentru înființarea în Iași a unei comisii de specialitate de constatare și evaluare a pagubelor cauzate de seceta pedologică la culturile agricole. Probleme mari din cauza secetei pentru culturile de toamnă din județul Iași ar pute fi evitate dacă se acționează prompt
Probleme mari din cauza secetei
Din pricina căldurii extreme și a lipsei de ploi agricultura din Iași se confruntă cu daune mari ce pun în pericol culturile de toamnă. Din acest motiv s-a înființat o comisie ce va evalua aceste daune pentru a se lua decizii menite să atenueze pierderile.
“La nivelul fiecărui județ, prin ordin de prefect, constituim această comisie alcătuită din reprezentanți de la Direcția Agricolă, APIA și reprezentanți ai comunității locale. Membrii comisiei vor merge în teren, vor evalua pagubele, o dată ce am primit date din teritoriu, după ce comisia merge în teren și evaluează pagubele, prefecturile au posibilitatea , și asta se va face și la Iași, au posibilitatea de a redacta un draft de hotărâre de guvern, prin care sperăm să obținem ajutor pentru fermieri”, a declarat prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru.
Comisia întocmește procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin validarea și centralizarea la nivelul datelor conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență și evaluarea lor până la 15 septembrie, inclusiv.
Efecte negative asupra culturilor din cauza secetei
Seceta și căldura care s-au asuprit asupra județului Iași aduc probleme în foarte multe comune ale județului. Pe lângă criza apei potabile, oamenii își pierd culturile pe care nu au cum să le ude. În 7 comune din Iași s-au impus măsuri de raționalizare a apei. Aceste măsuri au fost luate de comun acord cu ApaVital, compania furnizoare.
“Cu apa potabilă sunt câteva localități în care administrația locală și compania furnizoare de apă au luat hotărârea de a raționaliza consumul, deoarece apa pe care ar trebui să o folosim pentru activități casnice, sunt unele localități în care, a fost folosită și pentru a uda ce este pe lângă casă și atunci bineinteles au apărut ceva probleme și împreună cu compania ApaVital am decis să luăm măsura de a raționaliza, sunt 7 localități, undeva la începutul acestei săptămâni”, completează Bogdan Cojocaru.
Pentru problemele apărute în agricultură comisia va propune soluții. Aceasta va include un reprezentant al APIA – centrul Iași, DAJ Iași, precum și un reprezentant al administrației locale și își va desfășura activitatea până la data de 30 septembrie inclusiv, potrivit ordinului semnat de prefectul Bogdan Cojocaru.
Județul Iași a intrat în “Stare de calamitate” din cauza unor probleme mari din cauza secetei care afectează agricultura, dar și viața de zi cu zi a locuitorilor. Sunt deja 7 comune în care s-a luat măsura raționațizării apei potabile.
Deci sa nu mai recoltăm culturile de toamnă pana nu vin în camp sa constate! Și cei care deja au recoltat ce soarta au, bat din buză ca un analfabet pune în aplicare un ordin din 2020? Mi-ar fi rușine să fiu președinte DAJ și să aplic orbește în defavoarea fermierilor greu încercați, trecând nepăsător peste faptul ca el funcționar public, plătiți din bani publici, taxe și impozite, adică de noi prostimea care înghițim praf și stam la 40 de grade în camp ca să aibă el salar. Oare în ce lume trăim? Da n-ar vrea el sa se ducă cu oile și sa lase locul unuia mai competent?
Hai pe bune! Cum sa ii pese domnului Hoha de fermieri? Este putin ocupat cu predatul la facultate…
Cand ai trei job-uri nu prea mai faci bine…
Cel mai sexy politician iesean