Având în vedere că România a trecut de la starea de urgenţă la starea de alertă, Executivul a anunțat că se vor redeschide saloanele de înfrumusețare, muzeele, stomatologiile și se va relua transportul în comun. În acest context, Guvernul a transmis o serie de reguli ce trebuie respectate de clienţi şi angajatori în saloanele de înfrumuseţare, şi nu numai. De asemenea, antreprenorii transmit faptul că prețurile vor crește.
Astfel, în Monitorul Oficial au fost publicate, de către Guvern, regulile oficiale care trebuie respectate întocmai în perioada stării de alertă, în contextul prevenirii răspândirii noului coronavirus (Covid-19), de frizerii, saloane de coafor şi de îngrijire personală.
Regulile ce trebuie respectate de clienţi şi angajatori în saloane
Având în vedere contextul actual al stării de alertă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Daniel Popescu şi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru au emis Ordinului nr. 1.731/832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contamirarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităților în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă.
Acest ordin prevede obligaţii ce trebuie respectate strict. Redăm lista regulilor mai jos:
1. Programarea prealabilă a clienților, astfel încât să nu existe persoane în așteptare în interiorul incintei sau vor aştepta în exteriorul salonului.
2. Să se asigure o suprafață minimă de 4 metri pătraţi pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate.
3. Să existe soluții de dezinfectare a mâinilor.
4. Clienților li se va verifica temperatura înainte să fie primiți în incintă. Temperatura clienților nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. Clienții vor fi informați încă de la programare că urmează să li se verifice temperatura.
5. Personalul angajat este obligat să poarte în permanență mănuși și mască.
6. După fiecare client personalul trebuie să dezinfecteze instrumentarul și suprafețele de lucru, precum și să își spele și să își dezinfecteze mâinile.
7. Măștile de protecție utilizate de personal sunt schimbate la un interval de cel mult 4 ore.
8. Incinta trebuie să fie aerisită cât mai des posibil, la un interval de cel mult 2 ore.
9. Firma are obligația de a pune la dispoziție materialele de protecție și substanțele dezinfectante necesare.
De la stare de alertă la stare de alertă maximă
Luni dimineaţa, 18 mai 2020, premierul României Ludovic Orban a declarat că vom trece de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare.
„Exista temeiul anterior stabilit de Ordonanța 21, dar, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii și polemică privind starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe dispute, decizia de a institui starea de alertă prin HG în conformitate cu prevederile legii e decizia adoptată.
Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.”, a transmis Ludovic Orban, prim-ministrul României.
Norme de igienă impuse
Totodată, pe lângă dezinfectarea instrumentarului și aerisirea încăperii, saloanele de înfrumuseţare vor avea obligaţia să nu mai ofere ziare, reviste sau alte materiale pentru a fi citite. Grupurile sanitare vor fi folosite exclusiv de angajaţii saloanelor.
Băuturile, de asemenea, vor fi interzise.
Spălarea podoabei capilare înainte de tuns sau coafat va deveni obligatorie.
Preţurile vor creşte
Patronii saloanelor din România menţionează că tarifele serviciilor ar putea creşte vizibil deoarece şi costurile vor creşte. Aceştia vor fi nevoiţi să cheltuiască sume de bani mai mari pe produse de igienă şi dezinfecţie, dar vor trebui să compenseze şi faptul că vor trebui să limiteze numărul clienţilor.
Serviciile de înfrumuseţare şi frizeriile au din ce în ce mai puţini clienţi în ultimele zile. Teama de infectare cu noul coronavirus îi face pe oameni mai precauţi.
Prin urmare, administratorii saloanelor încearcă să-şi limiteze pierderile.
„Cea mai drastică, să spun aşa, măsură pe care am luat-o a fost aceea de a înjumătăţi numărul de personal că să avem mai mult spaţiu, să nu mai fie foarte mare aglomeraţie în salon. Încercăm pe cât se poate să avem în salon 1 maxim 2 lucrători.”, povesteşte Marius Neagu, administrator unui barbershop.
Numărul saloanelor de înfrumuseţare sunt în România
Piaţa saloanelor de coafură şi înfrumuseţare aproximativ s-a triplat în ultimii zece ani, la circa 300 milioane de euro.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că din data de 15 mai 2020 s-au deschis saloanele de coafură, cabinetele stomatologice şi muzeele. În România sunt peste 7.000 de saloane ce au 40.000 de angajaţi. Acestea au fost închise timp de două luni. Piaţa ar putea pierde 50-70 milioane euro din valoare în 2020 pe fondul pandemiei de Covid-19.