De o săptămână România a intrat în starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. Ieșenii pot călători de acum fără declarație pe proprie răspundere în localitățile din zona metropolitană a municipiului Iași. Zona din jurul orașului cuprinde 19 localități adiacente în care ieșenii se pot deplasa fără restricții pentru a derula diverse activități în interes personal și profesional
De la 15 mai, România a intrat în starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19. După două luni de stare de urgență, ieșenii pot călători în localitățile din zona metropolitană a municipiului Iași fără declarație pe proprie răspundere. Zona metropolitană a Iașului cuprinde 19 localități din jurul orașului, respectiv Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Dobrovăț, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisecani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului și Victoria.
În toate aceste localități, ieșenii pot ajunge fără declarație pentru a efectua activități recreative, în interes de serviciu sau pentru îngrijirea persoanelor aflate la nevoie.
Zona metropolitană Iași. Cum pot șoferii ajunge din municipiu până în localitățile învecinate?
În jurul municipiului Iași sunt 19 localități care compun această zonă metropolitană. Starea de alertă instituită de autorități a făcut ca deplasarea în aceste comune din jurul orașului să fie mult mai facilă. Ieșenii pot ajunge din municipiu până în comuna Victoria de exemplu pentru a putea desfășura activități agricole sau pentru sprijinirea persoanelor vârstnice. Comuna Victoria se află la 21 de kilometri de municipiul Iași, fiind astfel inclusă în zona metropolitană a urbei. Victoria se află aproape de granița cu Republica Moldova, în localitate fiind și punctul de trecere a frontierei Sculeni.
Zonele din jurul orașelor din județul Iași. Șoferii nu au nevoie de declarație dacă ajung în suburbii
În afara zonei metropolitane Iași, în județ sunt și alte aglomerări urbane. Județul Iași cuprinde și municipiul Pașcani, dar și orașele Târgu Frumos, Hârlău și Podu Iloaiei. Aceste orașe au și suburbii, unde șoferii se pot deplasa fără declarație pe proprie răspundere. De exemplu, în starea de alertă, cei care pleacă din municipiul Pașcani pot ajunge fără declarație în suburbiile Blăgești, Boșteni, Gâștești, Lunca și Sodomeni.
Stare de alerta zona metropolitană Iasi! De asemenea, pentru a ajunge din orașul Hârlău în suburbia Pârcovaci nu este nevoie de declarațiepe proprie răspundere. Nici de la Podu Iloaiei până la Budăi nu este nevoie de declarația respectivă, modelul fiind aplicat ca la zona metropolitană Iași.
Motivele trecute în declarația pe propria răspundere în afara zonei metropolitane Iași
În afara zonei metropolitane a municipiului Iași, în starea de alertă, cei care se deplasează în județ trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere. Această declarație cuprinde 11 puncte cu motivele care trebuie bifate pentru a se putea părăsi localitatea sau zona metropolitană. De preciat că în afara acestor motive, deplasarea este interzisă.
Se poate ieși din zona metropolitană a Iașului în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi. În declarație se poateb trece și deplasare în scop umanitar sau de voluntariat, pentru realizarea de activități agricole, dar și pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli. De asemenea, deplasarea se poate face și pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate.
Toate punctele pentru care se poate ieși din zona metropolitană a municipiului Iași
Conform autorităților se poate ieși din zona metropolitană în perioada stării de alertă și pentru eliberarea de documente necesare privind obținerea unor drepturi, pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament, pentru asistența medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță. Se poate ieși cu declarație și pentru derularea de activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele, cu participarea a cel mult 3 persoane. Declarație pe proprie răspundere trebuie și în cazul participărea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială.
De asemenea, este necesară declarația pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu. În document sunt incluse și alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere. În plus, se poate părăsi localitatea și pentru asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și în cazul unui deces al unui membru de familie.