Prima pagină » WoW! » Religie » Stare de alerta. Cele 28 de reguli anuntate de BOR pentru enoriași
Stare de alerta. Cele 28 de reguli anuntate de BOR pentru enoriași

Stare de alerta. Cele 28 de reguli anuntate de BOR pentru enoriași

20 mai 2020, 16:15,
în WoW!

După două luni de stare de urgenţă, România a intrat în stare de alertă maximă pe 15 mai. Acest lucru presupune o relaxare a măsurilor impuse de autorităţi şi o trecere graduală la un ritm de viaţă cât mai apropiat de cel de dinaintea pandemiei. Zilele trecute, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a anunţat un set de 28 reguli pentru toţi credincioşii. Dacă, spre exemplu, în aprilie nu ni s-a permis prezenta la Înviere, acum participarea la slujbe, pe timp de stare de alertă, este posibilă, dar trebuie să ţinem cont de noile prevederi.

Ele sunt menite să prevină şi să combată răspândirea coronavirusului printre cei care doresc să ia parte la slujbe religioase. Atenţie, acestea fac referire la ritualurile obişnuite, nu şi la nunţi, botezuri şi înmormântări. Iată care sunt cele 28 de reguli transmise de Biserica Ortodoxă Română:

Cum se va intra în curtea bisericii în timpul stării de alertă

  • Stabilirea şi aplicarea măsurilor de către angajaţi sau voluntari desemnaţi de biserici. Aceştia se vor asigura că enoriaşii respecta ordinea, disciplina şi igienă.
  • Distanţierea de 2 metri, în orice direcţie, între credincioşi, este o măsură obligatorie.
  • Participarea credincioşilor la slujbele săvârşite în aer liber este permisă, bineînţeles cu respectarea distanţei.

Accesul în lăcaşurile de cult se va face după reguli stabilite de BOR

  • Deschiderea zilnică a lăcaşurilor de cult, pentru evitarea aglomeraţiei la slujbele de sâmbătă şi duminică. Astfel, credincioşii au acces mai uşor la spovedanie şi împărtăşanie invididuala, printre altele.
  • Credincioşii îşi vor dezinfecta mâinile la intrarea în biserică. Lângă uşă vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, pentru că fiecare enoriaş să aibă acces la ele.
  • Prezenţa la biserică, după orar bine stabilit, a persoanelor cu probleme grave de sănătate şi a celor care fac parte din grupuri cu risc sporit. Se recomanda ca acestea să stea acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice, pentru a diminua cât mai mult contactul. Ele pot merge înainte şi după slujbele publice la biserică şi se pot spovedi şi împărtăşi cu Sfintele Taine, dar respectând un orar stabilit de comun acord cu preotul paroh.
  • Folosirea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toţi cei care iau parte la slujbe, cu excepţia preoţilor şi a celor care predică, rostesc rugăciuni sau cântă în strană.
  • Respectarea distanţei de 2 metri intre persoanele care au acces în biserică. Acestea vor intra numai pentru spovedanie sau rugăciune individuală. Enoriaşii se vor organiza pe un singur rând, pentru a fi posibilă distanţierea între cei care intra şi cei care ies.
  • Interzicerea pătrunderii în lăcaşul de cult a persoanelor care au simptome de infecţie respiratorie (strănut, tuse, rinoree).
  • Interzicerea intrării în lăcaşul de cult şi a participării la vreo slujbă a persoanelor care prezintă simptome de infecţie, persoane care sunt în carantină, care au intrat în contact cu bolnavi de COVI-19 sau chiar care au boală. Lor li se recomandă să se spovedească şi să se împărtăşească la spital sau la domiciliu, după caz, şi sub nici o formă să nu iasă în spaţiu deschis.
Paracliser cu masca de protectie, care bate toaca, in stare de alerta

Personalul bisericii și enoriașii vor purta măști de protecție la slujbe

Cum se vor săvârşi Sfintele Taine

  • Programarea spovedaniei. În ideea evitării aglomeraţiei specifice, se recomanda ca enoriaşii să se programeze pentru spovedanie sau citirea unor rugăciuni. Dacă biserica are dimensiuni reduse, ca să se ţină cont de caracterul secret al Spovedaniei, ceilalţi credincioşi vor aştepta afară. Absolut toţi, deci inclusiv preotul, vor fi nevoiţi să poarte măşti de protecţie. De asemenea, dezlegarea pe care o da preotul se va pronunţa, de-acum înainte, de la distanţă, fără ca penitentul să mai fie atins.
  • Primirea Împărtăşaniei de către credincioşii bolnavi, la domiciliu sau în spital, respectându-se toate regulile impuse.
  • Recomandarea urmăririi slujbelor Bisericii pe posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau posturile care vor prelua transmiile.
  • Participarea a maxim 8 persoane la Taina Botezului şi Taina Cununiei. Printre cei 8 se numără: slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, naşii şi părinţii. Totodată, copiii vor fi botezaţi pe rând, iar după fiecare botez, cristelniţa e golită de apă şi dezinfectată. În cazul Tainei Cununiei, „paharul mântuirii” se va da numai mirelui şi miresei (obicei specific pentru Slujba Sfintei Cununii).
  • Participarea a maximum 8 persoane la slujba de înmormântare. Bineînţeles, se va ţine cont de distanţierea de 2 metri şi de normele sanitare impuse.

Igienizarea lăcaşurilor de cult, conform celor 28 reguli

  • Nu vom atinge sub nici o formă mânerele uşilor nici la intrare, nici la ieşire. Dca va fi posibil, pentru evitarea intersectării credincioşilor, uşa de la intrare va fi diferită de cea de la ieşire.
  • Nu vom atinge şi nu vom săruta sfintele icoane şi sfintele moaşte, dar nici mâna slujitorilor Sfântului Altar. Pentru a ne arăta respectul faţă de aceştia, este suficient un gest de incluinare a capului. În faţa icoanelor trebuie să facem o închinăciune şi semnul Sfintei Cruci.
  • O dată la 4 ore, lăcaşul de cult va fi bine aerisit, conform dispoziţiilor autorităţilor.
  • Toate obiectele liturgice, folosite în cadrul slujbelor, vor fi curăţate atât înainte, cât şi după slujbe. La fel se va proceda şi pentru strane şi pardoseala.
  • Se vor utiliza în continuare obiectele sfinte din Altar (Sfântul Potir, discul, steluţa, linguriţa). Ele vor fi curăţate înainte şi după folosire. Aşadar, în Biserica Ortodoxă Romană nu există obiecte sacre de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetua.
  • Împărtăşirea în cadrul Sfintei Liturghii, prin utilizarea potirului şi a linguriţei de unică folosinţă, nu este posibilă. După data de 1 iunie 2020 se va stabili modalitatea de împărtăşire comună a credincioşilor, în consens cu celelalte biserici ortodoxe.

Alte măsuri organizatorice anunțate de BOR

  • Nu se vor organiza agape nici în biserici, nici în spaţiile anexe ale acestora, până când nu vom reveni la ritmul normal de dinainte de pandemie.
  • Se va păstra distanţa de 2 metri intre enoriaşi, pentru accesul la lumânărar, în ideea evitării aglomerării.
  • În Sfântul Altar va fi un număr cât mai mic de slujutori, pentru a se păstra distanţa de 2 metri între ei. În funcţie de dimensiunea bisericii, vobim de un ierarh, doi preoţi, doi diaconi şi 2 paracliseri.
  • În cadrul parohiilor, maximum 3 cântăreţi se vor ocupa de cantarea liturgică, iar în catedrale, maximum 6.
  • O singură persoană va fi în pangarul bisericii. Acolo unde pangarul nu e un spaţiu închis, se recomandă să fie montat un anou protector din plexiglas, care va avea o deschizătură în partea inferioară. Persoana care se ocupa de pangar va purta masca de protecţie şi mănuşi.
  • Parohiile şi manăstirile vor continua sprijinrea persoanelor aflate în imposibilitate de deplasare pentru aprovizionare cu alimente sau medicamente. Aşadar, activitatea caritabilă sau social-filantropica nu este întreruptă.
maicute cu masca la gura si cearsafuri in maini in stare de alerta

Personalul bisericilor și mănăstirilor își continuă activitățile filantropice în timp de stare de alertă

Cum se intră în cimitir, în stare de alertă maximă

  • Este permis accesul în cimitir, cu respectarea distanţei de 2 metri între persoane. Membrii unei familii sau cei care locuiesc în aceeaşi casă au voie să intre împreună în cimitir.

Amenzi consistente pentru cei care nu respectă regulile

Reamintim că autorităţile au stabilit şi amenzile în cazul persoanelor care nu vor respecta măsurile impuse. Astfel, organizatorii de demonstraţii, procesiuni sau tot felul de întruniri, în spaţii deschise sau închise, pot primi o amendă de la 3.000 la 15.000 de lei. Iar participanţii vor avea de achitat amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei.

Concluzie: Cum să fim în siguranţă la biserică

Aşadar, faptul că ne confruntăm cu o problemă reală nu ne împiedică să mergem la biserică ori să ne rugăm sau să cerem ajutorul preoţilor. Pentru a ne proteja pe noi, dar şi pentru a avea grijă de cei de lângă noi, sunt necesare următoarele reguli esenţiale:

  • păstrarea distanţei de 2 metri, în orice direcţie, fata de orice persoană;
  • igienizarea mâinilor în mod regulat, cu soluţii speciale;
  • purtarea măştilor de protecţie;
  • respectarea măsurilor impuse de Biserica Ortodoxă Romana privind participarea la slujbele religioase.

Măsuri de siguranţă asemănătoare s-au luat şi în biserici din Grecia. Distanțierea este una dintre cele mai importante.

Iată cum s-a desfăşurat Sfânta Liturghie duminică, 17 mai 2020, în prima zi când am avut voie să participăm la slujbă:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024