Un bărbat a fost chemat în judecată pentru că ar fi oprit accesul asociației de proprietari la subsolul unui bloc din municipiul Iași. Bărbatul susține că nu ar fi blocat accesul, însă, pe de altă parte, afirmă că nu este de acord să fie pus la plată pentru agentul termic furnizat în bloc pentru ultimii doi locatari branșați la sistemul centralizat
Dosar inedit, pe rolul instanțelor ieșene! Un bărbat a fost dat în judecată de Asociația de Proprietari, pentru că ar fi blocat accesul la subsolul unui bloc de pe strada Mușatini, din municipiul Iași.
Astfel, recent, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale, formulată de Asociația de Proprietari ACB2.
„Instanța admite cererea de ordonanță președințială formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul Gheorghe B. Obligă pârâtul să permită accesul la subsolul blocului H13 și la instalațiile comune din acest subsol, prin îndepărtarea oricăror obstacole amplasate de acesta de natură să obstrucționeze pătrunderea reprezentanților reclamantei la subsol și accesul la instalațiile comune din subsolul blocului de locuințe menționat”, au precizat judecătorii.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
„Nu este corect să suport eu niște cheltuieli!”
Procesul dintre cele două părți a început pe data de 30 martie 2020. Prin cererea depusă la instanță, Asociația de Proprietari a cerut ca Gheorghe B. să fie obligat la încetarea abuzului de drept și restabilirea situației anterioare.
„Pârâtul a obstrucționat accesul în subsolul blocului H13, prin schimbarea unui lacăt și nepredarea cheilor de la acesta. Prin aceste acțiuni, el a împiedicat intervenția la instalațiile comune prin care se furnizează agentul termic, în scopul remedierii unor defecțiuni. Fapta sa, de a nu permite accesul în subsol, reprezintă un abuz de drept, întrucât subsolul este co-proprietate comună a pârâtului cu ceilalți proprietari din imobil, acolo fiind amplasate instalații aflate, de asemenea, în co-proprietatea tuturor locatarilor din condominiu”, au afirmat reprezentanții asociației.
În fața instanței, Gheorghe B. a arătat că nu este real faptul că a împiedicat accesul în subsol, acesta fiind încă din luna noiembrie accesibil celor interesați. „Acolo este numai o tablă. Cererea reclamantei urmărește, de fapt, alte scopuri, cum ar fi obligarea mea la suportarea anumitor cheltuieli, ceea ce nu este corect”, a subliniat ieșeanul.
Gâlceavă între cei cu centrală și cei fără
Pe de altă parte, asociația a susținut că bărbatul nu permite accesul în subsolul blocului pentru a fi efectuate unele reparații necesare la instalația de furnizare a agentului termic. Reclamanta a depus la dosar o notă de constatare din 15 noiembrie 2019, din care rezultă că reprezentanții asociației au găsit la subsolul blocului caseta cu robineții și gigacalorimetrul instalației de furnizare a agentului termic puse sub lacăt.
Mai mult, din fișa de evaluare depusă la dosar întocmită de furnizorul de agent termic rezultă că, în cursul lunii decembrie 2019, s-a constatat o avarie la instalația de furnizare a agentului termic. Din fișă rezultă că s-a discutat cu locatarul care a blocat accesul și acesta a deschis cutia.
La rândul său, bărbatul a susținut că el și alți 17 proprietari din bloc doresc ca asociația să rezilieze contractul de furnizare a agentului termic, nefiind de acord să achite sumele de bani de pe listele de plată pentru furnizarea agentului termic în sistem centralizat numai pentru ultimii doi proprietari branșați la sistem.
Totuși, judecătorii au constatat că această dorință nu dă dreptul nimănui să oprească în vreun fel accesul la proprietatea comună.
„Accesul la părțile comune din imobil și la instalațiile comune este un drept al fiecărui proprietar și al asociației – care reprezintă interesele comune ale proprietarilor din condominiu”, au arătat magistrații ieșeni.