Prima pagină » Local » Stăpâni, totul se întâmplă din cauza voastră! Pisica sau câinele vostru ar putea fi în depresie dacă se comportă așa

Stăpâni, totul se întâmplă din cauza voastră! Pisica sau câinele vostru ar putea fi în depresie dacă se comportă așa

11 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Local

Ieșenii trebuie să fie atenți la mai multe simptome ale animalelor de companie care, spun medicii veterinari, indică depresia la câini sau pisici. A crescut numărul pacienților din cabinetele veterinare din Iași care suferă de această boală

Medicii veterinari din Iași se confruntă cu tot mai multe cazuri de depresie în rândul animalelor de companie. Cele mai frecvente simptome ale câinilor sau pisicilor care suferă din cauza stresului sunt starea de agitație, scăderea poftei de mâncare sau faptul că fac gălăgie pe timpul nopții. Medicii veterinari sfătuiesc ieșenii care au animale de companie să fie atenți la aceste simptome.

„Depresia la pisică se manifestă foarte greu. O putem vedea printr-un apetit mai capricios, stări de agitație, vocalizare nocturnă, slăbire progresivă sau luare în greutate progresivă, semne care pot conduce la diagnosticul de stres și semne pe care un stăpân implicat poate să le descopere la timp. Această perioadă a venit la pachet cu modificări în viața noastră și a animalului, am muncit de acasă, am schimbat locul de muncă, unii din păcate au pierdut locul de muncă. Toate aceste schimbări au generat stres iar un animal de companie preia stresul stăpânului și de aceea poate să apară depresia”, spune medicul veterinar Ludovic Bacușcă.

Mai multe simptome care apar la câine sau pisică indică depresie

Specialistul adaugă că pentru tratarea depresiei animalelor de companie primesc un tratament medicamentos. În funcție de perioadă, costurile tratamentului ajung la 50 de lei, pentru o săptămână, sau câteva sute de lei, pentru terapia pe câteva luni.

„Tratamentul se va aplica până când starea de sănătate se îmbunătățește. La stresul în sine sunt medicamente pe bază de extract de valeriană, vitaminice, care pe o perioadă scurtă de timp rezolvă problema. Pastilele se administrează în mod direct. Sunt medicamente folosite și atunci când ne deplasăm cu un animăluț, cu avionul sau mașina, o perioadă mai lungă de timp și e nevoie să liniștim întotdeauna animalul. Mereu este nevoie de o vizită la medicul veterinar, în cazul în care apar simptomele depresiei. Dacă nu este tratată la timp poate duce la o boală hormonală, tiroidiană, care necesită alt tratament”, mai spune medicul veterinar Ludovic Bacușcă.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că vânzarea animalelor de companie a fost reclamată la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Ludovic Bacușcă: „Multe cazuri de ieșeni care au comandat ceva și au primit altceva”

Medicul veterinar Ludovic Bacușcă sfătuiește ieșenii să fie atenți de unde cumpără animalele de companie pentru că mulți clienți care vin în cabinetul său veterinar au fost păcăliți.

„Rase superbe, care arată minunat pe site și clienții au surpriza neplăcută să primească cu totul altceva. Sunt cumpărate și cu niște prețuri mari. Sfatul meu este, dacă nu reușiți să luați legătură cu o canisă agreată, autorizată, și ați luat de pe internet acea tranzacție să fie făcută cu un precontract în care s-a stipulat foarte clar următoarele: dacă nu corespunde rasa, vârsta, orice altceva să-l puteți returna. Am văzut în cabinet foarte multe cazuri de ieșeni care au comandat ceva și au primit altceva. Au rămas șocați în momentul în care au primit cățelul. Dar știți cum e. Copilul plânge când îl vede și nu mai vrea să-l dea înapoi. Rămân două-trei zile, te atașezi de el și nu îl mai dai înapoi”, mai spune Ludovic Bacușcă, medic veterinar.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că ieșenii au animale de companie pisici bengaleze sau câini din rasele Bichon, Pomeranian. În cazul în care văd simptome ale câinilor sau pisicilor care indică depresia, ieșenii trebuie să contacteze medicul veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *