Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” implementează proiectul Erasmus, nr. 2022-1-RO01-KA121-VET-000057034, din cadrul celui de-al doilea an al acreditării, cod nr. 2020-1-RO01-KA120-VET-095281. Timp de trei săptămâni, în perioada 9-27 ianuarie 2023 se desfăşoară, în grădiniţele din Valencia, Spania, mobilităţile a 16 elevi din primul flux. Elevii descoperă, prin aceste stagii de formare profesională, modul în care se implementează educaţia pentru mediu şi pentru o societate sustenabilă, diferitele strategii prin care se realizează incluziunea în cadrul învăţământului preşcolar, precum şi promovarea multilingvismului în cadrul acestor grădiniţe
Un nou proiect Erasmus va fi implementat la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași. În perioada 9-27 ianuarie 2023 se desfăşoară, în grădiniţele din Valencia, Spania, mobilităţile a 16 elevi ieșeni. Tinerii urmăresc modul în care se implementează educaţia pentru mediu şi pentru o societate sustenabilă, precum și diferitele strategii prin care se realizează incluziunea în cadrul învăţământului preşcolar.
În fiecare zi, elevii completează „Jurnalul de practică”, ce conţine fişa de observare, precizând activităţile desfăşurate, descrierea detaliată a uneia dintre ele, precum şi a modul în care s-au implicat.
Stagii europene de formare profesională a elevilor ieșeni
De asemenea, elevul trebuie să menţioneze, în „Jurnalul de practică”, aspectele pozitive ale activităţii, dar şi ceea ce consideră că a fost mai puţin eficient, încurajând, în acest mod, dezvoltarea gândirii critice. Fişa de observare mai conţine specificarea exemplelor pentru fiecare obiectiv urmărit din proiect, precum şi o rubrică în care stagiarul consemnează structurile lingvistice în limba spaniolă, învăţate în acea zi.
„Aceste stagii de formare profesională sunt complexe, nu sunt doar stagii de observare”, precizează prof. dr. Irina Cosovanu, coordonatorul proiectului.
Mai mult, elevii se implică activ, sub îndrumarea tutorelui de practică, în toate activităţile zilnice, dezvoltându-şi, astfel, competenţele-cheie prin îmbinarea dimensiunilor profesionale, lingvstice şi interculturale. Pe parcursul stagiului profesional, elevii sunt însoţiţi de doamnele profesoare Daniela Chiorescu şi Irina Cosovanu.
Elevii au transmis câteva impresii după ce au participat la un proiect Erasmus+
În toamna anului trecut, alți elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași s-au bucurat de oportunitatea unui proiect Erasmus. Aflaţi la sfârşitul mobilităţii de trei săptămâni în Spania, din cadrul proiectului Erasmus+, nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000007514, elevii normalişti de la Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” au împărtășit câteva impresii în contextul zilelor Erasmus.
„Pentru mine, programul Erasmus semnifică un prilej de libertate, de dezvoltare profesională, dar și o cale de a mă descoperi pe mine. Consider că prin cele cinci proiecte Erasmus la care am participat am crescut, mi-am lărgit perspectiva și apreciez inițiativa Uniunii Europene, de a sprijini tinerele generații”, a spus Mineață Andrei, elev în clasa a XII-a B.
„Singurul gând pe care îl am acum, la finalul proiectului Erasmus+, este că l-aș repeta de încă zece ori. M-a ajutat să descopăr un mediu nou și să mă adaptez lui, dar și limbii spaniole, iar pe lângă toate acestea mi-am găsit și alinare printre cei mici”, a spus Horleanu Iulia-Ilona, elevă în clasa a XII-a B.