Prima pagină » Sanatate » Stafilococul auriu la copii. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție

Stafilococul auriu la copii. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție

06 sept. 2022, 10:08,
în Sanatate

Infecția cu stafilococ auriu poate fi întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Iată din ce cauze apare, cum se manifestă, cum se tratează și cum poate fi prevenită.

Stafilococul auriu reprezintă o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate duce la apariția infecțiilor supurative sau septicemii la om și animale. Formele de manifestare ale acestor infecții sunt diverse, și anume: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococică, Sindromul SSS.

Infecția stafilococică poate fi contractată de la o altă persoană sau doar atingând obiecte contaminate cu stafilococ. Această bacterie se poate răspândi în sânge, generând probleme la nivelul organelor. Infecțiile stafilococice variază de la ușoare la letale, iar multe dintre ele sunt rezistente la antibioticele comune.

stafilococ auriu pe urechea unui copil

Stafilococul auriu reprezintă o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate duce la apariția infecțiilor supurative sau septicemii la om și animale.

Cauze și simptome ale infecției cu stafilococ auriu la copii

Printre cauzele care duc la apariția infecției cu stafilococ auriu la copii se numără: atingerea unui alt copil care are infecția sau atingerea obiectelor purtătoare de stafilococi (jucării, telefoane, clanțele ușilor etc.).

De regulă, stafilococul auriu infectează pielea. Unele persoane pot fi purtători ai stafilococului în nas sau în gât, fără să prezinte simptome. Acestea pot, însă, răspândi stafilococii la alte persoane, care se pot infecta.

Infecția cu Staphylococcus aureus se poate manifesta prin: durere și roșeață a pielii, vezicule dureroase sau care provoacă mâncărimi, bășici umplute cu lichid alb sau galben, care se rup și formează o crustă (impetigo) și tumefacție dureroasă umplută cu puroi localizată sub piele. În cazul în care infecția apare la nivelul altor organe, se manifestă astfel: infecție a sânului – durere, roșeață și abces, infecție a plămânilor – febră mare, dispnee, tuse cu sânge în spută, infecție în sânge – febră, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, febră, dispnee, infecția valvelor inimii – febră, dispnee, infecții ale oaselor – febră, frisoane, dureri de oase, roșeață, umflături la nivelul pielii deasupra oaselor.

Pentru a diagnostica infecția cu stafilococ auriu, medicii recomandă analize de sânge și un test al fluidelor infectate. Cu toate acestea, dacă vorbim despre o infecție la nivelul pielii, specialistul o va recunoaște doar printr-o examinare clinică.

stafiloco auriu în nas

Printre cauzele care duc la apariția infecției cu stafilococ auriu la copii se numără: atingerea unui alt copil care are infecția sau atingerea obiectelor purtătoare de stafilococi (jucării, telefoane, clanțele ușilor etc.).

Tratament și metode de prevenție a stafilococului auriu

Infecția stafilococică se tratează, de regulă, cu antibiotice. Însă, pentru că unele tipuri de bacterii au devenit rezistente la antibiotice, infecțiile sunt mai greu de tratat.

Totodată, pentru a scăpa de infecție, foarte bune sunt și unguentele, dar dacă infecția este severă, se recomandă tratament antibiotic administrat oral sau intravenos. În ceea ce privește infecțiile stabilite la nivelul oaselor, acestea necesită intervenție chirurgicală, pentru a exciza țesutul afectat. Dacă vorbim despre un abces, acesta este secționat și drenat de către un medic chirurg.

Pentru a ține la distanță infecția cu stafilococ auriu trebuie să te speli frecvent pe mâini cu apă și săpun, apoi să folosești un dezinfectant de mâini. În cazul în care te-ai infectat deja, nu pregăti sau prepara mâncare pentru alte persoane.

stafilococ auriu pe piciorul unui copil

Infecția stafilococică se tratează, de regulă, cu antibiotice.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Evz.ro
Două zodii cărora le merge din plin. Vin vremuri fabuloase
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
Ilie Bolojan nu s-a lăsat până nu a tăiat sporurile bugetarilor. Ce sume vor primi cei care lucrează la stat
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`