Prima pagină » Sanatate » Stafilococ auriu pe piele, poze. De ce apare și cum putem să o tratăm

Stafilococ auriu pe piele, poze. De ce apare și cum putem să o tratăm

02 iul. 2024, 12:00,
BZI.ro, în Sanatate

Stafilococul auriu poate fi prezent pe pielea sau în nasul tău și este posibil ca tu să nu te îmbolnăvești, dar ești un purtător, care poate răspândi infecția. 

Stafilococ auriu pe piele, poze 

Aceste bacterii prezinta rezistență crescută la condiții de mediu diferite – uscăciune, temperaturi extreme, acid gastric, motiv pentru care reușesc să supraviețuiască mult timp pe suprafețe precum prosoape sau lenjerie de pat, de unde pot fi transferate la o alta persoană. 

Această bacterie se poate transmite prin: contact direct intre persoane, prin obiecte contaminate (atinse de persoanele ce au infecția sau sunt purtători ai bacteriilor) sau rar prin inhalarea picăturilor aflate în aer și care au fost dispersate prin tuse sau strănut de o persoană infectată. 

Infecțiile produse de acest microb sunt de două tipuri: infecții cutanate sau infecții pe corp. 

Infecții cutanate: foliculita (nu este o infecție foarte gravă, apare la rădăcina firului de par, prezintă semne de inflamație locală și apariția unei ridicături roșii în piele), impetigo (în această infecție se formează vezicule superficiale, pline cu lichid, ce provoacă mâncărime și răni; când veziculele se sparg, apar cruste de culoarea mierii, ca urmare a prezenței stafilococului auriu pe față), abcese sau furunculi (vorbim de colecții dureroase de puroi, localizate imediat sub piele), celulita (este o infecție manifestată la nivelul pielii și a țesutului de sub ea, se răspândește, este dureroasă și produce roșeață), necroliza epidermică toxică (este infecție gravă a pielii identificată la bebeluși și copii mici și determină descuamarea epidermei pe suprafețe mari ale corpului). 

Infecțiile în corp pot fi mamare, sinusale și otice, pneumonie, infecția sângelui, endocardita, osteomielită, intoxicații alimentare sau sindrom de șoc toxic.  

Cum scăpăm de această bacterie 

Medicul trebuie sa poată realiza un examen fizic complet și să aibă o discuție cu tine în care să afle mai multe despre istoricul medical și familial, simptomele sesizate și perioada de debut a acestora. Iți va recomanda analize amănunțite care să îi permită să elimine alte afecțiuni cu simptome asemănătoare și să poată stabili un diagnostic clar și corect și să acorde un tratament adecvat. 

Tratamentul afecțiunilor provocate de stafilococul auriu ține cont de tipul de infecție, de prezența sau absența tulpinilor rezistente la medicamente. Este foarte posibil sa primești recomandare de la medic pentru a utiliza dermatocosmeticele pentru îngrijirea pielii, special create pentru situații deosebite sau unguente pentru a trata infecțiile ușoare ale epidermei. 

Uneori poate fi nevoie de îndepărtarea chirurgicala a osului infectat și/sau a materialului străin, evident, la sugestia medicului specialist. Infecția cu stafilococ auriu poate fi severă și duce la complicații pentru sănătate, așadar nu este recomandat să urmezi un tratament naturist, ci unul indicat de medic, personalizat.  

În cazul în care observați semne care vă dau de bănuit, consultați simptomele stafilococ auriu pe piele, precum în poze, vizitați medicul neapărat pentru un diagnostic.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024