Prima pagină » Local » Stadionul Tepro, din Iași, destinat refugiaților din Ucraina? Secret total legat de adăposturile din jurul orașului – FOTO

Stadionul Tepro, din Iași, destinat refugiaților din Ucraina? Secret total legat de adăposturile din jurul orașului – FOTO

25 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Stadionul Tepro, din Iași, ar putea găzdui refugiații din Ucraina ce ajung în județ. Centrele din Iași care pot găzdui refugiații ucraineni sunt, însă, ținute la secret de toate oficialitățile din județ

Mai multe spații din Municipiul Iași sau zona metropolitană ar putea găzdui persoanele din Ucraina care au plecat din țara vecină din cauza conflictului militar cu Rusia.

Autoritățile județene au întocmit o listă cu spațiile și zonele în care pot fi instalate paturi, corturi pentru refugiații ucraineni. Totuși, nicio oficialitate din județul Iași nu vrea să dea detalii despre lista cu spațiile respective, motivat de faptul că acestea sunt secrete, pentru a nu panica populația.

Stadionul Tepro, din Iași, poate găzdui refugiații

Nici Prefectura, nici Primăria Iași și nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu au publicat lista respectivă. Asta, cu toate că aceasta a fost centralizată și trimisă către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Totuși, lista este ținută în continuare la secret și nu se știu cu exactitate care sunt spațiile respective. În mare parte, acestea vor fi sălile de sport sau căminele culturale din cadrul localităților aflate în mediul rural. În Municipiul Iași au fost identificate mai multe spații, însă nici acestea nu au fost făcute publice. Surse din Primăria Iași au arătat, însă, că un astfel de spațiu, care ar urma să fie pregătit pentru refugiați, ar fi cel de la Stadionul Tepro. Totuși, numele arenei nu a fost făcut public.

”Avem deja o listă, discutată cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În special vrem să fie spații largi, spații cu utilități, unde să se poată interveni și cu asistență medicală. În general, ne vom duce spre stadioane, iar unde găsim clădiri goale, le vom putea folosi și pe acestea”, a spus primarul Mihai Chirica.

Tabere de refugiați cerute de MAI

Primele discuții privind taberele de refugiați au fost luate în calcul încă de acum aproape două săptămâni, după un anunț al Ministerului Afacerilor Interne. Nici municipalitatea nu a vrut să arate care sunt aceste spații din oraș ce pot găzdui refugiații.

”Noi suntem administrație publică locală. Toată partea aceasta, cu sinistrați, aparține Ministerului de Interne și celorlalte ministere. Noi vrem să venim în solidaritate cu măsurile pe care Guvernul României vrea să le ia. Vom veni cu ajutoare umanitare. Am să merg să cumpăr ceva și am să donez la un centru, nu pentru imagine electorală, ci pentru a ajuta oamenii”, a spus primarul Mihai Chirica.

Primăria adună produse pentru refugiații din Ucraina

Pe de altă parte, municipalitatea a anunțat că va deschide centre de colectare de produse care vor ajunge la persoanele din Ucraina afectate de conflictul militar.

”Până la finalul acestei săptămâni vom instala în oraș centre de colectare de ajutoare pentru sinistrați. Vom instala în cele mai importante puncte, în nodurile transportului public de călători, pentru a strânge cât mai multe lucruri. Nu vom începe cu haine, ci cu pături, așternuturi, alimente neperisabile. Vorbim despre produse ambalate, ce au o perioadă de valabilitate”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Guvernul a arătat recent că România poate primi și 500.000 de refugiați în centrele ce vor fi deschise în mai multe județe din țară. Stadionul Tepro din Iași ar putea găzdui refugiații din Ucraina, pe teren urmând a fi montate corturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *