Prima pagină » Informații utile » SRL ce înseamnă? Cu ce se diferențiază de PFA

SRL ce înseamnă? Cu ce se diferențiază de PFA

06 aug. 2024, 13:44,
în Informații utile

Formele de organizare juridică dintre care pot alege oamenii sunt SRL și PFA. Fiecare dintre aceste două forme are avantajele și dezavantajele ei, contând în primul rând scopul pentru care se deschide firma. Iată tot ce trebuie să știi despre SRL, ce înseamnă, dar și cu ce se diferențiază de PFA.

SRL, ce înseamnă?

Un SRL (Societate cu răspundere limitată) este o firmă, o entitate economică diferită de persoana care o deschide. În acest caz, este vorba despre o persoană juridică, iar asociații sunt cei care răspund de obligațiile în limita capitalului social. Cum spune și denumirea, acest tip de firmă are o răspundere limitată în fața proprietarilor și a legii și reprezintă o combinație între un parteneriat și elementele comune unei corporații. Un SRL poate avea până la 50 de fondatori, între aceștia fiind și asociați, și administratori.

Pe cealaltă parte, un PFA (Persoană fizică autorizată) este un titlu pe care îl poartă o persoană ca să își desfășoare activitatea în mod legal. PFA este o formă juridică simplificată pentru o persoană care este pregătită, adică deține o diplomă de calificare într-un domeniu, care lucrează în respectivul domeniu, de regulă pe cont propriu. În comparativ cu un SRL, un PFA este mai ieftin de înființat, având și mai puține declarații de depus la ANAF.

Din punctul de vedere al cadrului legislativ, într-un PFA fondatorul este o singură persoană care se poate asocia ulterior cu un membru al familiei, nicidecum persoane străine. În ceea ce primește SRL-ul, acesta este deținut de o singură persoană, asociat unic, căreia i se conferă toate drepturile și obligațiile care revin Adunării Generale a Asociaților (AGA). Acesta nu este obligat să ateste pregătirea şi experienţa profesională a fondatorilor firmei în domeniul ales, așa cum se întâmplă în cazul PFA-ului.

Obligațiile acestor tipuri de firme

Firmele PFA au avantajul că pot scoate banii mai ușor, fără a fi nevoite să anul în documentele oficiale. De asemenea, și procesul de desființare este mult mai ușor decât în cazul unui SRL. Dacă vorbim de obligațiile unei persoane care deține PFA, vorbim de impozitul pe venitul net de 16%, cota de 5,5% din venitul brut pentru sănătate (CASS) şi cota de 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat care reprezintă contribuţii la sitemul de pensii CAS. Totodată, în acest caz este vorba și de regimuri fiscale. Primul este sistemul real, în care ai taxe cuprinse între 30-42% din profit, apoi norma de venit, care constă în achitarea unei sume fixe la stat și care este cuprinsă între 400 și 900 de lei/lună. Aceasta depinde în funcție de tipul de activitate și de sediul firmei.

În cazul unui SRL, va fi nevoie de depunerea mai multor declarații. Când vine vorba de a scoate banii din firmă, se va plăti un impozit de 5% din suma care urmează a fi scoasă. Există și aici regimurile fiscale, Dacă avem de-a face cu o microintreprindere taxele sunt cuprinse între 1 și 3% din venit. Dacă există cel puțin un angajat, această cotă este de 1%. În situația în care există impozit pe profit atunci va trebui să se achite 16% din profit.

Prin urmare, înainte de a-ți deschide o firmă, trebuie să fii foarte informat despre SRL, ce înseamnă, diferența față de PFA, totul pentru a ști care este cea mai potrivită și avantajoasă opțiune pentru tine.

Comentarii
  • diferenta este : pfa plateste impozit 10 % din profitul lui dupa ce scade toate cheltuielile, srl plateste 1% din venituri indiferent de cheltuieli. un srl la are un contabil si macar un angajat un pfa un jurnal de incasari si plati.Asta face diferenta intre un magazin pfa si unul srl

  • diferenta este : pfa plateste impozit 10 % din profitul lui dupa ce scade toate cheltuielile, srl plateste 1% din venituri indiferent de cheltuieli. un srl la are un contabil si macar un angajat un pfa un jurnal de incasari si plati.Asta face diferenta intre un magazin pfa si unul srl

  • O anonimă 🙃

    No, alta e diferența !
    La PFA, dacă vin în control băieții cu ” finanțele” …ei vor face sex doar cu vanzătoarea( care tine loc si de administrator)!
    La SRL, cand vin băieții in control …vor face sex cu CEO,acționarii,administratora+ toate fetele „virgine” de la departamentul contabil aka economistele,etc…iar la urmă îl cheamă in birou pe it-istul firmei îi dau o mătura și-l pun să facă curat,… adică să steargă urmele ” controlului” !
    Acest lucru l-am auzit de la cineva pe stradă, care la rândul lui a auzit de la o rudă de gr. VI -lea, rudă indepărtată de la țară, rudă ce și ea a auzit…de la altă rudă ce lucra la un SRL 😋
    P.s: la SRL ai protocol mai mare decât la PFA, poți bea un suc după ” control” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`