Prima pagină » National » SRI nu vrea să precizeze data la care directorul SRI i-a acordat un nou aviz de securitate lui Coldea
SRI nu vrea să precizeze data la care directorul SRI i-a acordat un nou aviz de securitate lui Coldea

SRI nu vrea să precizeze data la care directorul SRI i-a acordat un nou aviz de securitate lui Coldea

27 iun. 2024, 20:20,
BZI.ro, în National

 Serviciul secret susţine într-un răspuns oficial că avizul de securitate al lui Coldea din perioada în care era militar activ/ ofiţer de informaţii nu mai este valabil, dar instituţia i-a eliberat un nou aviz pentru că acesta era profesor (civil) la Academia SRI.

SRI nu vrea să precizeze data la care directorul SRI i-a acordat un nou aviz de securitate lui Coldea, de acces la informaţii clasificate.

SRI spune că în prezent raporturile juridice de muncă sunt suspendate între Coldea şi ANIMV prin acordul părţilor, în urma aprobării concediului fără plată.

Florian Coldea nu va mai preda la Academia SRI

Principalul serviciu de informaţii al României (SRI) reiterează că din toamnă Florian Coldea nu va mai preda la Academia SRI.

Răspuns cu întârziere al SRI: Lui Coldea i s-a eliberat un nou aviz de securitate din partea SRI, pentru că era angajat civil (profesor) la Academia SRI.

Într-un răspuns la o solicitare legală, în baza legii 544/2001, principalul serviciu de informaţii al României (SRI) susţine că avizul de securitate emis de SRI (şi implicit certificatul de securitate de acces la informaţiile clasificate) din perioada în care Florian Coldea era cadru militar activ/ ofiţer de informaţii – nu mai este valabil din momentul trecerii acestuia în rezervă.

Respectiv, din data de 17 ianuarie 2017, dată la care preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere a acestuia în rezervă.

Numai că după momentul trecerii acestuia în rezervă (2017), fostului prim adjunct al SRI – Florian Coldea – SRI i-a eliberat un nou aviz de acces la informaţii clasificate pentru că devenise profesor la Academia SRI.

„Strict pentru exercitarea atribuţiilor noii funcţii de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte”, arată SRI.

Cu toate acestea, SRI refuză să precizeze data la care serviciul secret i-a reînnoit lui Coldea avizul de securitate.

La solicitarea Mediafax, SRI explică şi ce anume semnifică „avizul de securitate” emis de instituţie, dacă acesta nu este acelaşi lucru cu certificatul ORNISS
Aşa se fac că SRI susţine că „avizul de securitate” emis de SRI înseamnă accesul la informaţii clasificate, acces valabil „pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu”.

SRI arată că elaborează „instrucţiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea şi evidenţa certificatelor de securitate în scopul avizării de securitate” şi eliberează prin conducătorul instituţiei autorizaţia/certificatul de acces la informaţii clasificate.

Avizul de securitate este eliberat chiar de directorul SRI

Aşadar, potrivit răspunsului SRI, avizul de securitate este eliberat chiar de directorul SRI.

SRI mai transmite în răspunsul pentru Mediafax că Florian Coldea, fostul său director interimar şi prim-adjunct, a fost angajat civil al Academiei SRI, că a desfăşurat activităţi didactice iar în prezent raporturile juridice de muncă sunt suspendate între Coldea şi ANIMV prin acordul părţilor, în urma aprobării concediului fără plată.Principalul serviciu de informaţii al României (SRI) mai transmite că din toamnă Florian Coldea nu va mai preda la Academia SRI, reiterând un răspuns acordat iniţial pentru ziarul Libertatea.

Răspunsurile SRI vin după ce fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a transmis printr-un comunicat că i-a fost acordat şi reînnoit avizul de securitate din partea SRI iar, la solicitarea sa, conducerea ANIMV, i-a aprobat o cerere de concediu fără plată.

Florian Coldea, fostul prim adjunct al SRI, dar şi Dumitru Dumbravă, fostul şef al Direcţiei Juridice a SRI şi alte 2 persoane sunt în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar sub cauţiune, dispusă de DNA, într-un dosar penal în care sunt acuzaţi oficial de trafic de influenţă în Justiţie.

Mai jos, răspunsurile integrale ale SRI, la solicitarea Mediafax:

„Bună ziua,

În legătură cu solicitarea dumneavoastră, Biroul de Presă al Serviciului Român de Informaţii face următoarele precizări:

1. Vă rog să comunicaţi dacă în prezent generalul-locotenent (r)Florian Coldea este în posesia unui aviz de securitate emis de către SRI.

Avizul de securitate emis de SRI şi implicit certificatul de securitate pentru acces la informaţii clasificate pentru perioada cât acesta a fost cadru militar activ/ofiţer de informaţii şi-a încetat valabilitatea de la momentul trecerii în rezervă, în conformitate cu art.175 lit. d) din „Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România”. Generalului-locotenent (r) i-a fost eliberat un nou aviz pentru acces la informaţii clasificate, în conformitate cu normele legale în materie, respectiv Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate în România, strict pentru exercitarea atribuţiilor noii funcţii de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesităţii de a cunoaşte.

2. Vă rog să comunicaţi data la care generalului-locotenent (r) Florian Coldea i s-a reînnoit avizul de securitate de către SRI.

Data la care a fost emis acest aviz nu face parte din categoria informaţiilor de interes public.
3. Vă rog să precizaţi dacă „avizul de securitate” din partea SRI este acelaşi lucru cu certificatul ORNISS, în caz negativ – vă rog să explicaţi pe scurt ce înseamnă „avizul de securitate” al SRI.

În conformitate cu articolul 33 din „Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România” aprobate de HG nr.585/2002, accesul la informaţii clasificate este permis cu respectarea principiului necesităţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.

Pentru cadrele proprii, conform art. 156 din „Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România” aprobate de HG 585/2002, SRI, în calitate de Autoritate Desemnată de Securitate (ADS) elaborează instrucţiuni interne privind verificarea, avizarea, eliberarea şi evidenţa certificatelor de securitate în scopul avizării de securitate şi eliberează prin conducătorul instituţiei autorizaţia/certificatul de acces la informaţii clasificate.

Pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din zona de competenţă potrivit legii, conform art. 141-142 din aceeaşi normă, certificatul de securitate sau autorizaţia de acces se eliberează de către ORNISS în baza avizelor acordate de autoritatea desemnată de securitate competentă, respectiv SRI.

Comentarii
  • Coldea nu a reusit sa-si ia licenta din prima, cu toate ca unchiul lui (dan Gheorghe) era general in SRI. E clar ca a fost la coada grupei. Si cu toate astea, Coldea este cooptat profesor la Academia SRI! Halal Academie… Ce le preda viitorilor ofiteri SRI? Cum sa pice examenul de licenta?

  • Agent constataor de samă băgătoriu

    Deci, înțelegem că acest individ e bine merci în sistem, că încă are conexiuni și beneficiază de protecție. Profilul lui ? E dintr-un neam de pălmași, care a parvenit prin slugărnicie și modestie intelectuală; sistemul l-a promovat tocmai pentru că nu avea suprafață și, la o adică, rămânea etern recunoscător. A spus-o tac-so, încă textual: în loc să muncească cinstit, Florian a mers la București, printre Mitici, și acolo a călcat în scuipat de șemecher. Mai toți sereiștii cunoscuți sunt așa. Astea fiind datele prblemei, se miră lumea la ce s-a ajuns ? Păi, un neisprăvit cu caschetă, tot neisprăvit rămâne, fie cu caschetă, fie fără. Adevărata problemă e țara care a avut nevoie de serviciile un asemenea ins, ba încă l-a făcut ceea ce este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024