Pentru cele mai tari idei de afaceri, Universitatea de Științele Vieții din Iași oferă un sprijin financiar de până la 40.000 de euro. Astfel, instituția, alături de partenerul din proiect, Fundația Corona, programează astăzi, joi, 30 iunie 2022, un eveniment unde vor putea fi cunoscuți cei 33 de beneficiari ai finanțării nerambursabile, în cadrul proiectului „e-Antreprenor”
Universitatea de Științele Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, alături de partenerul din proiect, Fundația Corona, organizează astăzi, joi, 30 mai 2022, ora 10.00, un eveniment unde vor putea fi cunoscuți 33 de beneficiari ai finanțării nerambursabile, din cadrul proiectului „e-Antreprenor”.
„După o perioadă de 6 luni, cu foarte multe provocări, suntem pregătiți să le ascultăm poveștile de succes. „e-Antreprenor” propune un model inovativ de abordare și de soluționare a provocărilor economico-sociale reprezentate de emigrarea tinerilor, ca forță de muncă înalt calificată, în lipsa unor perspective realiste și ofertante, privind dezvoltarea profesională și integrarea pe piața muncii”, arată prof. univ. dr. Gavril Ștefan, manager de proiect.
Sprijinul financiar, pentru cele mai tari afaceri, de până la 40.000 de euro, la Universitatea de Științele Vieții din Iași
Prin proiect se urmărește conștientizarea și promovarea atitudinii pozitive față de cultura antreprenorială și informarea corectă, în timp real, cu privire la oportunitățile din mediul de afaceri. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 23.12.2021-31.12.2023. Bugetul total eligibil al proiectului este de 9.683.529,74 lei, din care: valoare eligibilă nerambursabilă din FSE – 8.231.000,29 lei; valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național – 1.415.989,00 lei; valoare cofinanțare a partenerilor publici – 36.540,45 lei. Evenimentul va avea loc la USV Iași, clădirea TPPA, Amfiteatrul A2, etajul 2.
În 2022 au fost depuse 58 de planuri de afaceri, dintre care au fost selectate spre finanțare 33 de planuri de afaceri
În cadrul competiției „e-Antreprenor”, în perioada 21.03.2022 – 25.03.2022, au fost depuse 58 de planuri de afaceri, dintre care au fost selectate spre finanțare 33 de planuri, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Printre solicitanții de finanțare selectați se numără studenți, masteranzi și doctoranzi ai USV Iași, dar și ai altor universități din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. O competiție mai strânsă a fost pentru aplicanții care nu au urmat un curs de formare în competențele antreprenoriale din cadrul proiectului „e-Antreprenor”, numai 6 dintre aplicanți încadrându-se în această categorie. Astfel, aceștia au prezentat la depunerea planului de afaceri un certificat sau o adeverință care să ateste absolvirea cursului. Planurile persoanelor care nu au urmat cursul de formare în cadrul proiectului „e-Antreprenor” au fost finanțate în limita a 10 la sută din numărul total de planuri finanțate, fiind selectate 3 planuri de afaceri din această categorie. Planurile de afaceri alese sunt fezabile, aplicanții dobândind competențele necesare scrierii și implementării unui plan de afaceri, în cadrul cursului de antreprenoriat urmat.
Evaluarea planurilor s-a realizat de către 10 experți cooptați, persoane cu experiență în domeniu
Domeniile de activitate propuse spre finanțare sunt diverse. Astfel, discutăm de planuri de afaceri care au ca obiect de activitate economică: i) fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie; ii) activități de alimentație (catering) pentru evenimente; iii) spălătorie self-wash; iv) activități de arhitectură; v) activități veterinare; vi) activități ale agențiilor de publicitate; vii) prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor; viii) activități de întreținere peisagistică, dar și altele.
Evaluarea planurilor s-a realizat de către 10 experți cooptați, persoane cu experiență în domeniu. De asemenea, un juriu format din 3 persoane, provenind din mediul antreprenorial, a validat rezultatele evaluărilor independente ale experților. Imediat după finalizarea etapei de evaluare a conformității administrative și a eligibilității, planurile de afaceri au intrat în etapa de evaluare tehnică și financiară, în baza îndeplinirii unui set de criterii impuse prin ghidul solicitantului. Cei selectați au urmat un stagiu în 3 întreprinderi simulate, înființate în cadrul proiectului. De asemenea, fiecare aplicant selectat a efectuat un stagiu de practică într-o societate comercială care are același domeniu de activitate, precum cel propus spre finanțare. După finalizarea celor două stagii, s-a demarat procesul de înființare a societăților și de semnare a contractelor de finanțare. Sprijinul în valoare de maxim 40.000 de euro/ plan de afaceri va fi acordat în două tranșe.
Perioada de implementare a planurilor de afaceri este de 12 luni de la semnarea contractelor de subvenție, urmând apoi o perioadă de sustenabilitate de 6 luni. În toată această perioadă, beneficiarii finanțării nerambursabile vor avea sprijinul echipei de proiect din partea USV Iași și a Fundației Corona.