Prima pagină » Actualitate » Sprijin financiar pentru românii care vor să se califice într-un anumit domeniu! Sunt vizați și tinerii înscriși în programe de ucenicie
Sprijin financiar pentru românii care vor să se califice într-un anumit domeniu! Sunt vizați și tinerii înscriși în programe de ucenicie

Sprijin financiar pentru românii care vor să se califice într-un anumit domeniu! Sunt vizați și tinerii înscriși în programe de ucenicie

26 dec. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Sprijin financiar pentru românii care vor să se califice într-un anumit domeniu! Guvernul a anunțat că din anul 2025 se vor oferi noi vouchere de ajutor financiar pentru anumite categorii de români. Beneficiarii pot primi până la 4.000 de lei. Sunt vizați și tinerii înscriși în programe de ucenicie.

Sprijin financiar pentru românii care vor să se califice într-un anumit domeniu!

Guvernul a anunțat recent că de anul viitor românii vor beneficia de programul „România profesională”, destinat celor care doresc să se califice sau să se recalifice în diverse domenii. Pentru acest program, este alocată o sumă anuală de 4.000.000 de euro pentru a oferi vouchere cu valori cuprinse între 100 și 800 de euro (aproximativ 500 de lei – 4.000 de lei) direct persoanelor interesate de calificarea sau recalificarea în domenii de mare importanță pentru economia națională.

Ajutor financiar de la stat vor primi și tinerii absolvenți care își găsesc pentru prima dată un loc de muncă sau tinerii aflați în perioadă de ucenicie. Se va oferi o primă de stabilitate pe o perioadă de 2 ani, destinată tinerilor absolvenți care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă cu un contract pe durată nedeterminată. Aceasta are o valoare de 1.000 lei pe lună în primele 12 luni și 1.250 lei pe lună în următoarele 12 luni.

De asemenea, se va oferi o subvenție de 2.250 de lei angajatorilor, timp de 12 luni, pentru fiecare tânăr angajat pe piața muncii pentru prima dată, cu vârsta de până la 30 de ani, care a fost șomer pe termen lung, adică mai mult de 6 luni, cu condiția ca raporturile de muncă să fie menținute timp de 18 luni de la data angajării. De anul viitor, statul român va implementa programe de ucenicie pentru tineri, cu un buget de 320 milioane de lei, destinate sprijinirii antreprenorilor care doresc să angajeze personal calificat, angajatorul având obligația de a asigura formarea profesională la locul de muncă pentru noii angajați.

Număr record de tineri șomeri în România

România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale. Tinerii NEET (cei care nu sunt angajați, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) beneficiază de o subvenție lunară de 2.250 lei, pentru o durată de 12 luni. Pentru tinerii cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, sprijinul este sub forma unei subvenții de 2.392 de lei pe o perioadă cuprinsă între un an și maximum trei ani.

Tinerii care vor să se angajeze vor primi bani de la stat dacă îndeplinesc anumite condiții. Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2025 se vor oferi mai multe stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE.

Cert este că de anul viitor, statul român va oferi stimulente financiare tinerilor șomeri care își caută un loc de muncă, iar angajatorii vor primi și ei bani în plus dacă angajează tineri absolvenți sau șomeri.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`