Prima pagină » Local » Sprijin din partea CJ Iași pentru ONG-urile care ajută refugiații. Este România pregătită pentru război?

Sprijin din partea CJ Iași pentru ONG-urile care ajută refugiații. Este România pregătită pentru război?

12 mart. 2022, 07:45,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Reprezentanții Consiliului Județului Iași implementează proiecte prin care pregătesc instituțiile pentru cel mai grav scenariu care ar putea fi confruntat în ultimul deceniu: un război. Consiliul Județean din Iași alocă fonduri pentru centrele militare zonale pentru a asigura siguranța cetățenilor. Totodată, o soluție de sprijin din partea CJ Iași pentru ONG-urile care ajută refugiații va fi anunțată începând de luni, 14 martie.

Ultimele săptămâni au fost dovada vie că niciodată o țară nu poate fi pregătită pentru orice situație, însă mobilizarea ar putea fi cheia. Chiar dacă Iașul nu are graniță directă cu Ucraina, țara în care bombardamentele continuă de două săptămâni, pregătirea orașului pentru cele mai grave situații nu mai este în stadiul ipotetic.

centrul militar zonal iasi 

Centrul Militar Zonal din Iași va beneficia de fonduri din partea CJ pentru a preveni cele mai urâte scenarii

Județul Iași beneficiază de sprijin din partea CJ pentru ONG-urile care ajută refugiații

 Marius Sorin Danga 

Marius Sorin Dangă susține că ședința extraordinară a CJ din ultimele zile a rezolvat mai multe puncte care țin de siguranța și ajutorarea cetățenilor

Consiliul Județean (CJ) Iași anunță luarea unor măsuri care să faciliteze sprijin refugiaților în situația actuală și să prevină lucrurile care s-ar putea petrece pe parcurs.

Conform lui Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ Iași, recent au fost discutate diverse aspecte care ar putea preveni răul care se poate întâmpla, cât și felul în care ucrainenii din țara noastră pot fi ajutați în momentul de față.

Cum Organizațiile Nonguvernamentale (ONG) s-au mobilizat foarte bine în situația pandemică, acestea vor primi sprijin din partea CJ Iași în vederea realizării unor proiecte prin care să ofere ajutor persoanelor din Ucraina care ne trec granița.

Luni, 14 martie 2022, ONG-urile din Iași vor putea depune dosare, care vor fi evaluate în regim special de către conducerea CJ Iași, astfel încât finanțarea să aibă loc în cel mai scurt timp posibil.

,,Va avea loc deschiderea call-urilor prin care ONG-urile vor putea depune proiecte de finanțare, care să ofere servicii de primire pentru cei refugiați, fie pentru realizarea unor tranziții mai rapide și mai ușoare, fie pentru oferirea de resurse pe bază de traduceri pentru cei care nu cunosc limba română. Evaluarea lor va fi realizată cât mai repede, pentru ca procesul să aibă loc în cel mai scurt timp”, susține Marius Sorin Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Pe lângă acestea, vicepreședintele a precizat că alte instituții aflate în subordinea CJ-ului se implică în oferirea ajutoarelor pentru refugiați. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași s-a implicat de asemenea în primirea copiilor orfani sau cu alte deficiențe, nevoile acestora fiind rezolvate de către personalul specializat.

În aceeași direcție, CJ Iași a oferit spațiu în cadrul Centrului Moldova pentru depozitarea diverselor echipamente ale IGSU, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, servind totodată drept hub logistic al Crucii Roșii, pentru stocarea alimentelor oferite refugiaților.

 mai multe persoane de la Crucea Rosie

Crucea Roșie beneficiază de spațiu în Centrul Moldova pentru depozitarea alimentelor pe care le vor oferi refugiaților

Centrul Militar Zonal finanțat de către CJ Iași

mai multe persoane intr-o incapere

Gimnastele din lotul național din Vinița au fost cazate la căminul ,,Gaudeamus”, fiind ulterior vizitate de conducerea CJ

Consiliul Județean s-a implicat în ultima perioadă în oferirea resurselor necesare pentru mai multe instituții din Iași care pot asigura bunăstarea și siguranța oamenilor.

,,Am activat toate instrumentele legale pentru a ajuta. Finanțăm toate structurile operative ale statului din situațiile de urgență și oferim sprijin pentru centrul militar zonal”, a precizat Marius Sorin Dangă.

Prin sprijinul conducerii Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, CJ a putut caza în căminele studențești refugiați îngroziți de întâmplările din țara lor. La căminul ,,Gaudeamus”, au fost cazate 38 de persoane, acestea reprezentând fetele din lotul național de gimnastică și antrenorii acestora, solicitarea venind din partea conducerii orașului Vinița, locul în care cu doar câteva zile în urmă a fost bombardat aeroportul internațional.

Conform vicepreședintelui, sprijinul din partea CJ pentru ONG-urile care ajută refugiații vine în continuarea ajutorului oferit în ultima perioadă de către Aeroportul Iași, unde au fost oferite alimente și alte servicii, la fel ca în rândul spitalelor din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`