Prima pagină » Local » Sprijin de 20.000 de euro, de la stat, pentru micii fermieri ieșeni. Rabla pentru tractoare, o premieră la Ministerul Mediului
Sprijin de 20.000 de euro, de la stat, pentru micii fermieri ieșeni. Rabla pentru tractoare, o premieră la Ministerul Mediului

Sprijin de 20.000 de euro, de la stat, pentru micii fermieri ieșeni. Rabla pentru tractoare, o premieră la Ministerul Mediului

26 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Local

Sprijin de 20.000 de euro, de la stat, pentru micii fermieri ieșeni. Este vorba despre rabla la tractoare, un program care aduce o premieră pentru Ministerul Mediului. Mircea Fechet, ministrul Mediului, a venit cu lămuriri privind acest program și a transmis ce pași trebuie să facă micii fermieri interesați.

Sprijin de 20.000 de euro, pentru micii fermieri ieșeni

Programul Rabla pentru tractoare a fost bugetat la începutul acestei veri pentru ca 5.000 de fermieri să beneficieze de sprijin la achiziția unui tractor nou. Programul Rabla pentru tractoare urmează să se lanseze în curând, de la bugetul de stat existând o alocare financiară aprobată de Guvernul României, în cuantum de peste 100 de milioane de euro.

Programul Rabla pentru tractoare răspunde cererii venite din partea micilor fermieri care au cerut sprijin pentru a-și moderniza tehnica agricolă. Programul „Rabla pentru tractoare” este finanțat în premieră, prin Fondul de mediu, iar autoritățile anunță că prin acesta susțin atât producerea de tractoare, cât și pe micii fermieri.

Rabla pentru tractoare se va desfășura pe un model asemănător cu programul destinat autovehiculelor. Și anume, producătorii agricoli vor primi, în schimbul unei rable date la casat, un voucher în valoare de 20.000 de euro. Rabla pe care o predau fermierii poate fi un tractor vechi sau un autoturism.

Ghidul oficial și schema de ajutor, în curs de elaborare

Potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet, în prezent, AFM elaborează ghidul de finanțare.

„Sprijinim micii fermieri prin Administrația Fondului pentru Mediu. Prin programul Rabla pentru tractoare, aceștia vor primi până la 20.000 de euro pentru achiziționarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro. Am aprobat, în ședința de Guvern, hotărârea în acest sens. Mecanismul de desfășurare este simplu: beneficiarul casează o rablă, o mașină veche, un tractor vechi şi primește un voucher pentru achiziția unui tractor”, a transmis ministrul PNL al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

De asemenea, oficialul a transmis că urmează să fie concretizată și schema de ajutor de stat pentru ca, în cel mult 30 de zile, ghidul să fie gata pentru a fi pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari. Bugetul total alocat este de 500 de milioane de lei.

„Programul de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare este o premieră pentru Ministerul Mediului. Am prevăzut în bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), la începutul acestui an, 500 de milioane de lei pentru aceste finanțări. Ne propunem să venim în sprijinul micilor fermieri. Mă bucur că în România există producători pentru astfel de echipamente pentru că, de foarte multe ori, banii cu care finanțam din bugetul Fondului pentru Mediu achiziția de autovehicule noi și mai puțin poluante ajungeau să plece în afara României, ajungeau fie în China, fie în alte țări, de multe ori nici măcar în Uniunea Europeană. Speranța că mare parte din acești bani vor ajunge la producători români este un lucru care ne încurajează să continuăm acest proiect pilot, să-l finanțăm în fiecare an”, a menționat Mircea Fechet.

Sprijinul pentru micii fermieri ar urma să fie funcțional din această vară. Fermierii ieșeni interesați vor putea primi un voucher în valoare de 20.000 de euro pentru a-și putea achiziționa un utilaj agricol nou, cu un preț plafonat de 55.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *