Legumicultorii din Iași vor primi 5.000 de euro, fiecare, drept sprijin cuplat vegetal pentru legumele cultivate în spații protejate. Ajutorul financiar va fi acordat începând cu luna aprilie 2021, în programul „Ajutor de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate”, noul program demarat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care înlocuiește programul „Tomata”
Plățile vor începe către legumicultorii din Iași în luna aprilie 2021, după ce se va încheia campania de depunere a cererilor. Aceasta va demara luna viitoare, iar după ce toți legumicultorii vor fi verificați de inspectorii Direcției Agricole Iași, banii vor fi virați în conturile fermierilor. În ultimii 2 ani, legumicultorii din toată țara au susținut înființarea unui program guvernamental care să cuprindă ajutoare pentru mai multe tipuri de legume cultivate în spații protejate, nu doar tomate, cum a fost programul cu același nume ce s-a derulat în ultimii 3 ani și care a avut un real succes în Iași, legumicultorii investind aproape un milion de euro în micile afaceri din mediul rural.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii din Iași pentru a primi sprijinul financiar este același ca și la tomate, unde trebuie să aibă o suprafață minimă de 1.000 de metri patrați cultivați cu legume în spații protejate, să aibă certificat de producător agricol.
Programul „Tomata” a fost înlocuit cu programul pentru legumele cultivate în spații protejate, în cadrul căruia fermierii primesc 5.000 de euro fiecare
Fermierii din Iași au obținut prin intermediul programului „Tomata” ajutoare de minimis de aproape un milion de lei. Pentru obținerea sumelor de la stat, fermierii trebuiau să dețină o suprafață cultivată cu roșii în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, sa fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.
Aceste condiții au fost ușor de îndeplinit de fermierii din Iași, mai ales că mulți dintre aceștia erau familii cu tradiție în cultivarea legumelor, cum sunt cei de la Târgu Frumos, comunitatea de lipoveni care a obținut cei mai mulți bani de la MADR pentru roșiile cultivate în sere. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Iași, numărul beneficiarilor de ajutorul de minimis la tomate a crescut anual, cei mai mulți legumicultorii eligibili fiind înregistrați în anul 2020, fiind vorba de 118 înscriși din care 105 eligibili la plată.
Programele pentru apicultori, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița sau cultivatorii de usturoi continuă și în acest an
În anul 2021 va fi derulat, prin Direcția Agricolă, programul „Ajutor de minimis pentru cultura de usturoi”, prin intermediul căruia fermierii din Iași au încasat aproape 100.000 de lei, ajutoare financiare pentru culturile de usturoi. De asemenea, continuă și programele „Ajutor de minimis pentru apicultură” și „Ajutor de minimis pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița”. Cel din urmă nu a stârnit interesul fermierilor din Iași pentru accesarea fondurilor de la stat de un milion de lei din cauza situației create de pesta porcină africană, în județul Iași, dar și în restul țării, fiind incinerați aproximativ jumătate din efectivul de porcine din România, porci bolnavi de pesta porcină. Pentru programele cu care s-au obișnuit fermierii din județ se vor păstra aceleași reguli de înscriere, depunerea cererilor fiind demarată începând cu luna februarie sau martie 2021.