Prima pagină » Coronavirus » Spray nazal cu oxid nitric – eficient împotriva COVID-19? Iată ce spun cercetătorii

Spray nazal cu oxid nitric – eficient împotriva COVID-19? Iată ce spun cercetătorii

28 ian. 2021, 21:15,
Bianca Rebegea, în Coronavirus

Un spray nazal cu oxid nitric ar putea fi eficient împotriva COVID-19. În prezent, acesta se află în studiu clinic de fază 2 în Marea Britanie.

În urma studiilor de laborator și pe cobai, o companie canadiană de biotehnologie în domeniul medical a obținut rezultate incredibile, conferind astfel speranța unui nou tratament împotriva virusului, care a acaparat lumea, încă de la începutul anului trecut.

Conform cercetătorilor, coronavirusul ar putea fi distrus în proporție de 95% de ingredientul principal din spray-ul nazal. Este vorba despre oxidul nitric, iar savanții anunță că ar reduce proliferarea virusului și, implicit, virulența acestuia în organism.

Spray nazal cu oxid nitric – eficient împotriva COVID? Virulența SARS-CoV-2 a scăzut la 95% dacă spray-ul a fost folosit la o zi după infectare

Așa cum s-a demonstrat, formele cu simptomatologie gravă de COVID-19 sunt influențate de două aspecte: cantitatea virală și bolile preexistente ale pacientului. În momentul în care cantitatea de virus este mai mare, crește riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19.

Tehnologia pe care o urmează acest spray nazal este distrugerea virusului în stadii incipiente, când încă nu a atins perioada de incubație și nu a ajuns să afecteze plămânii.

În ceea ce privește distrugerea virusului în mai puțin de 2 minute de la aplicare spray-ul nazal s-a dovedit eficient în proporție de 99,9%, potrivit testelor de  laborator realizate la Institutul de Cercetare al Universității de Stat din Utah.

S-a demonstrat că în testele pe cobai, virulența SARS-CoV-2 a scăzut la 95% dacă spray-ul a fost folosit la o zi după infectare, jumătate dintre cobai nemaiavând nici măcar fragmente de virus în probele prelevate.

Spray nazal cu oxid nitric – soluția pandemiei. Cum funcționează acesta

Profesorul Pankaj Sharma, directorul University of London Institute of Cardiovascular Research, a declarat că este o veste extraordinară că se fac progrese în acest domeniu și că am putea avea o armă terapeutică eficientă și atât de banală – spray-ul nazal cu oxid nitric – în lupta cu acest virus care ne-a dat viețile peste cap.

Rolul acestui spray ar putea fi reprezentat de împiedicarea replicării virusului în celulele din mucoasa nazală, stopând în acest fel evoluția bolii. De asemenea, în studiile menționate s-a observat că acest compus poate bloca receptorul ACE-2, cel de care „se agață” virusul SARS-CoV-2 pentru a-și urmări ținta, și anume aceea de a pătrunde în organism.

În plus, în numeroase studii s-a ajuns la concluzia că oxidul nitric poate fi folosit ca agent antiviral împotriva multiplicării SARS-CoV-2.

Compusul a fost utilizat și în tratamentul epidemiei de SARS din 2003, fapt pentru care cercetătorii au speranța că va funcționa și în cazul SARS-CoV-2.

Oxidul nitric. Care sunt beneficiile acestui gaz incolor

Oxidul nitric (monoxidul de azot) administrat pe cale inhalatorie ar putea avea efecte uimitoare și în cazul pacienților cu forme severe de COVID-19, care nu răspund la terapia convențională.

Acest gaz incolor se poate administra pe cale inhalatorie și provoacă vasodilatație, scăzând în acest fel hipertensiunea pulmonară. Mai mult decât atât, s-a observat că terapia cu oxid nitric îmbunătățește schimbul de gaze, corectând hipoxemia și ajutând astfel la oxigenarea sângelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *