Prima pagină » National » Sporuri de 25% pentru angajații cu acces la informații clasificate
Sporuri de 25% pentru angajații cu acces la informații clasificate

Sporuri de 25% pentru angajații cu acces la informații clasificate

30 iun. 2020, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în National

Sporuri de 25% pentru angajații cu acces la informații clasificate. Plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi în calitate de for decizional, cu 184 de voturi pentru, 93 contra și 14 abțineri, un proiect de lege care introduce în legea salarizării unitare noi sporuri.

”Art.15 1. – (1) Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/solda de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.

(2) Categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului prevăzut la alin.(1) se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces.

(3) Sporul prevăzut la alin.(1) şi indemnizaţia prevăzută la art.18 nu se pot acorda cumulat aceleiaşi persoane.”, se arată în proiectul de lege.

Sporuri de 25% pentru angajații cu acces la informații clasificate: De ce se dau acești bani

Deși legea a fost adoptată, pentru a fi aplicate acestea trebuie semnate de președintele statului și publicate în Monitorul Oficial.
Mărimea concretă a sporului ar urma să fie stabilită în funcţie de locul de muncă şi de certificatul de securitate deţinut, conform propunerii legislative. Trebuie menționat că nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces vor juca un rol foarte important.
„Această prevedere dezavantajează categoriile de personal cu salarii mici care după majorarea salariului din decembrie 2017 (cu 25%) nu au ajuns la grilele maximale stabilite pentru 2022”, este scris în expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform expunerii de motive, Legea nr. 153/2017 i-a discriminat pe anumiți angajați ai ANSVSA. Acest lucru este datorat faptului că sporurile salariale nu se pot acorda decât personalului plătit din fonduri publice care a ajuns la nivelul maximal al salariilor de bază prevăzut pentru anul 2022.

Proiect inițiat de PSD și ALDE în 2018

Proiectul de lege a fost iniţiat în 2018 de senatorul PSD Şerban Nicolae, deputatul PSD Mihai Weber şi deputatul ALDE Marius Surgent, depus la Senat, propune majorarea salariului de bază sau soldei cu până la 25% pentru personalul care are acces la informaţii clasificate secret de stat.

Iniţiatorii susţin că de sporul pentru gestionarea informaţiilor clasificate beneficiază Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională de Integritate, Curtea de Conturi, Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, etc., dar că acest spor nu e prevăzut şi pentru instituţiile din categoria apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„O evaluare minima a legislaţiei incidente în materia protecţiei informaţiilor clasificate, respective Legea nr. 182/2002 şi HG nr. 585/2002, relevă inclusive că tocmai instituţiile SNA emitente ale informaţiilor secret de stat, astfel cum sunt exhaustive prevăzute de art. 17 din Lege, nu sunt îndreptăţite să beneficieze de dreptul aferent gestionării informaţiilor clasificate. În schimb, acest drept este recunoscut de legea salarizării altor instituţii, şi aşa aleatoriu alese dintre toate cele care în îndeplinirea atribuţiilor funcţionale iau contact cu informaţii din categoria celor prevăzute la art. 17″, completează iniţiatorii de la PSD și ALDE în motivarea proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024